Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam problem z wyslaniem przelewu pienieznego z banku, poniewaz nie mam w javie polskich znaków, moze ktoś z Was wie jak mi pomóc?
w necie znalazlem tylko:
"Polskie znaki diaktryczne. Jeżeli po instalacji wtyczki Javy niepoprawnie wyświetlane są polskie znaki diaktrytyczne (na przykład na naszej stronie testowej) to w przypadku systemu Linux należy pobrać plik font.properties.pl, a następnie skopiować go do katalogu lib w głównym katalogu instalacyjnym Javy (domyślnie jest to katalog: /usr/java/j2re1.4.2_03/lib)"
skopiowalem w/w plik do /opt/jre1.5.0_04/lib niestety to nie pomoglo, mialem tam wczesnniej plik fontconfig.properties.src, wiec probowalem temu z pl znakami nadac taka sama nazwe i tam skopiowac, ale nadal to samo.
Miałem identyczną sytuację, pomogła rekonfiguracja locali, i ustawienie w firefoxie czcionki obsługującej polskie krzaczki (Bank BPH)
Miałem identyczną sytuację, pomogła rekonfiguracja locali, i ustawienie w firefoxie czcionki obsługującej polskie krzaczki (Bank BPH)
tak myślałem, że Ty mi odpowiesz :-) dokladnie, Bank BPH, ok sprobuje zmienic czcionke w preferencjach, chociaz obecna - "serif" chyba obsluguje polskie znaki, a jesli chodzi o rekonfiguracje locali to co dokladnie zrobic?
jesli mozesz to napisz jeszcze czy wrzucales font.properties.pl do katalogu javy.
Ależ skąd, nic nie wrzucałem
W firefoxie: Edyca -> Preferencje -> Zakładka "treść" -> domyślna=Helvetica -> Zaawansowane -> i też zmień na Helvetice, lub inną czcionkę obsługującą polskie krzaczki
Aaaa i w zakładce zaawansowane czcionka środkowoeuropejska
no i oczywiście sprawdź locale
Mozna jeszcze na "lenia" w locales przestaw z UTF na PL
Ależ skąd, nic nie wrzucałem
W firefoxie: Edyca -> Preferencje -> Zakładka "treść" -> domyślna=Helvetica -> Zaawansowane -> i też zmień na Helvetice, lub inną czcionkę obsługującą polskie krzaczki
Aaaa i w zakładce zaawansowane czcionka środkowoeuropejska
no i oczywiście sprawdź locale
dzięki pomogło :-) głównie chodzilo o locale, bo mialem UTF-8, przekonfigurowalem na iso i dziala. Przy najblizszym przelewie sprawdze czy z kluczem na koncie bankowym nie trzeba bedzie jeszcze cos zrobic, ale na razie mam stan OK.
nic juz nie trzeba przestawiac, bph bedzie dzialac poprawnie
nic juz nie trzeba przestawiac, bph bedzie dzialac poprawnie
to super, dzięki za wskazówki :-)
O locale nie chodziło, bo locale systemowe niewiele mają wspólnego z kodowaniem tekstu w przeglądarce. Lepiej takich dyrdymał nie zapamiętywać. Mam ustawione locale na UTF i wszystko pięknie chodzi.
Przeglądarki ze względu na specyfikę WWW same zajmują się kodowaniem, jeśli coś nie gra to jest to kwestia czcionki.
O locale nie chodziło, bo locale systemowe niewiele mają wspólnego z kodowaniem tekstu w przeglądarce. Lepiej takich dyrdymał nie zapamiętywać. Mam ustawione locale na UTF i wszystko pięknie chodzi.
Przeglądarki ze względu na specyfikę WWW same zajmują się kodowaniem, jeśli coś nie gra to jest to kwestia czcionki.
hmm, ale po zmianie czcionki w firefoxie, nadal było to samo, dopiero po rekonfiguracji locali wszystko jest jak nalezy, stąd wywnioskowalem, ze właśnie to pomogło.
Mając ustawione locale na UTF tez wszystko dobrze chodzilo, problem dotyczył tylko przelewów z konta BPH.
I wcale się nie pomyliłeś - przeglądarka www świetnie czyta polskie czcionki, bez względu na to czy są w UTF czy PL.
Chodzi o to, że nakładka logowania w BPH i autoryzacji przelewu są javascipt
I wcale się nie pomyliłeś - przeglądarka www świetnie czyta polskie czcionki, bez względu na to czy są w UTF czy PL.
Chodzi o to, że nakładka logowania w BPH i autoryzacji przelewu są javascipt
Nadal nie wychodzimy poza przeglądarkę, która ów javascript wykonuje, przeglądarka renderuje to co wygenerowało sie przez wykonanie javascript. Jeśli się coś źle wyświetla nie jest to wina ustawienia locale.
Pomimo ustawionych locali na iso przecież można swobodnie oglądać chińskie czy japońskie strony (pomijając znajomość języka).
Podobnie openoffice jest niezależny od kodowania w systemie.
Chodzi o to, że nakładka logowania w BPH i autoryzacji przelewu są javasciptNadal nie wychodzimy poza przeglądarkę, która ów javascript wykonuje, przeglądarka renderuje to co wygenerowało sie przez wykonanie javascript. Jeśli się coś źle wyświetla nie jest to wina ustawienia locale.
Pomimo ustawionych locali na iso przecież można swobodnie oglądać chińskie czy japońskie strony (pomijając znajomość języka).
Podobnie openoffice jest niezależny od kodowania w systemie.
to dlaczego dopiero po zmianie locali zniknęły "krzaczki" w javascript?
Chodzi o to, że nakładka logowania w BPH i autoryzacji przelewu są javasciptNadal nie wychodzimy poza przeglądarkę, która ów javascript wykonuje, przeglądarka renderuje to co wygenerowało sie przez wykonanie javascript. Jeśli się coś źle wyświetla nie jest to wina ustawienia locale.
Podobnie openoffice jest niezależny od kodowania w systemie.to dlaczego dopiero po zmianie locali zniknęły "krzaczki" w javascript?
Problem absolutnie nie leży po stronie locali, jedynie po stronie oprogramowania bph, które czyta zmienne systemowe locale, tak naprawdę nie wiadomo po co.
Powinno wystarczyć coś w stylu (bez żadnych globalnych zmian):
LC_ALL=pl_PL firefox
BTW. Windows xp używa kodowania UTF-16 i tam jest ok, 98 cp1250 i też tam jest ok.
więc pewnie wina lezy po stronie oprogramowania BPH, bo tylko z tym miałem problemy, stąd klienci BPH uzywajacy linuxa zmuszeni sa pogrzebac w localach. U mnie przelewy już przechadzą bez problemów :-)
Przykre. Bardzo drogi bank i do tego problemy z systemem transakcyjnym w zasadzie od lat.
Abstrachując już od oprogramowania, a rozpatrując kwestię opłat bankowych. Dla mnie drogi nie jest. Jestem w nim już ... hm ...z 15 lat, a może więcej, mam złoty sezam, mam debet do 25 000 zł bez opłat. To tak, jakby udzielono mi kredytu w wysokości 25000 bezterminowo i bez odsetek. Wracając do oprogramowania, to jedyny bank , który nie zdziwił się że używam linuxa i potrafili mądrze doradzić np. w kwestii generowania nowego klucza.
tak, ale wlasnie gdzies czytalem wypowiedz Bodzia, ze konsultanci BPH udzielili w miare rzetelnych informacji i mieli pojecie o linuxie, co chyba nie jest częstym zjawiskiem w innych firmach (np tepsa).
Ja nie musialem nowego klucza generowac, wszystko od razu przeszlo.
jesli chodzi o Bank BPH to jestem w miare zadowolony, chociaz są lepsze.
tak, ale wlasnie gdzies czytalem wypowiedz Bodzia, ze konsultanci BPH udzielili w miare rzetelnych informacji i mieli pojecie o linuxie, co chyba nie jest częstym zjawiskiem w innych firmach (np tepsa).
Ja nie musialem nowego klucza generowac, wszystko od razu przeszlo.
jesli chodzi o Bank BPH to jestem w miare zadowolony, chociaz są lepsze.
Też to czytałem, na stronie Bodzia: http://www.bodzio.dug.net.pl/
Co do banków, a konkretniej kont używam Inteligo i nie ma problemów z ich stroną( nie zauważam szczególnie dokuczliwych przerw związanych z pracami nad systemem ),
Zachowałbym się nierozważnie biorąc pod uwagę tylko działanie systemu transakcyjnego przy wyborze banku, ale to jest ważne gdy się wykonuje operacje z różnych lokalizacji. W sumie wiedza konsultantów na temat linuksa jest mało ważna. Ważna jest aby system transakcyjny działał niezależnie od platformy, systemu, wersji przeglądarki czy wersji javy w wypadku BPH. Mój bank ma swój stuff na windows, ale z większością przeglądarek nie ma problemu.