Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Co zrobic zeby dvd dzialalo jak nalezy. Mam plyty z wypozyczalni i nie chca dzialac.
Mplayer wyswietla mi: LAVF_header : av_find_stream_info() failed.
Kaffeine: Nie mozna odczytac zrodla. moze to byc spowodowane brakiem uprawnien, badz zrodlo nie zawiera danych (brak plyty w napedzie).(/dev/dvd)
Jakos inne plyty czyta, tzn oryginaly z gazet, przegrywane, - natomiast nie chce czytac z wypozyczalni. Nie wieze ze naped mi nie czyta bo nigdy nie bylo problemow (pod windowsem) - z reszta u mojej dziewczyny jest to samo.

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

i jeszcze zainstaluj
libdvdread3
Użytkownik

juz to instalowalem po przejazdzce po google - niestety nic mi nie pomoglo - dlatego jestem tutaj z tym problemem.

Użyszkodnik DUG

błąd jest dalej ten sam?? czy moze juz cos innego?? moze w pliku konfiguracyjnym kaffeline trza wskazac te biblioteki (strzelam bo nigdy nie uzywalem kaffeline). jakiej dystrybucji uzywasz?? proponuje uzyc mplayera. pzdr
Użytkownik

hmmm komunikat o braku dvd w napedzie...u mnie np. montuje sie w /media/dvd a nie /dev/dvd
Byc moze to jest problem? koffeine to chyba nakładka KDE pod xine tak?

Dark Sith

hmmm komunikat o braku dvd w napedzie...u mnie np. montuje sie w /media/dvd a nie /dev/dvd
/media/dvd to folder pod ktory sie montuje
/dev/dvd to teoretyczna nazwa urządzenia (faktycznie tylko symlink)
Płyty DVD (z filmami) mają tylko częsciowo system plików (a audio CD nie maja wcale) i nie da sie ich tak w "całości" podmontować dlatego jest wirtualne urządzenie dvd

Palacz

Moze sprobuj (ale nie wiem czy pomoze) podac sciezke do dvd w kaffeine na /dev/hdb czy jak tam jest u Ciebie.
Mi sie kiedys plul na vcd mimo ze mialem zdefiniowana sciezke na /dev/cdrom zmienilem na /dev/hdb i zaczal odtwarzac.

Palacz

A umiesz odtwarzac VOBy bezposrednio z tej plyty?
Jeszcze mozna by zmienic dvd region na 2 bo domyslnie jest chyba 1.
Użytkownik

Coz, wpisy zmienialem juz na /media/hdb itp, ale to nic nie daje. mysle ze to jest dobrze ustawione skoro inne plyty dvd czyta. tylko tej z wypozyczalni nie chce.w ogole jej nie montuje, jak wsadzam to nawet jakby bnie probowal czytac.musze zainstalowac winde aby sie upewnic ze to wina systemu a nie plyt. Dzieki bardzo za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Użytkownik

Ja też sądzę, że powodem kłopotów jest blokada regionalna w nagrywarce. Nieoficjalne, ulepszone firmware rozwiąże problem raz na zawsze. Ja korzystałem z tej strony. Niestety to firmware dało się wgrywać jedynie pod windą więc musiałem przejść się z nagrywarką do kumpla.

Ojciec Założyciel
Panowie, to są płyty z wypożyczalni jak pisze w pierwszym poście. Nie mogą być z wypożyczalni z błędnym regionem

Użytkownik

Bodzio nowa nagrywarka nie ma ustawionego żadnego regionu a te z wypożyczalni wymagają zapewne regionu 2. Shitowe odtwarzacze same potrafią ustawić region 3 razy o ile pamiętam a potem już jest zablokowane. Xine widocznie nie obsługuje ustawiania regionów.
Użytkownik

Z tymi plytami to bardzo mozliwe - bo wiele plyt nie ma polskiego lektora, a niektore nawet polskich tekstow znakowych(nie mowiac juz o lektorze) Tak wiec pieron wie na jakie kraje te plyty sa robione.
Tak wiec chyba kaffeine, mplayer chyba sobie z tym poprostu nie radza - bo w windowsie nigdy nie mialem takich problemow (windvd,powerdvd).
Dzieki bardz za odpowiedzi.

Użytkownik

Palacz

Mnie interesuje czy mozna odtwarzac bezposrednio plik vob
obojetnie jakim odtwarzaczem.
Czy widac zawartosc video ts na plycie.
W kaffeine(xine) mozna przestawic kod regionu ale czy to dziala to nie wiem.
Mam jedna zabezpieczona plyte i dziala zarowno pod 1 jak i pod 2.
Pozdrawiam

Użytkownik

Mikul z jakiego repozytorium masz tą bibliotekę libdvdcss2? Może jest źle zbudowana? Ja mam z debian-multimedia.org i zabezpieczona płyta z wypożyczalni dobrze mi działała w xine.
Płyty w wypożyczalni napewno mają region 2 albo 0 czyli free bo inaczej nie chodziłyby ludziom na prawie wszystkich odtwarzaczach. Jest istotne czy pod windą odtwarzałeś już jakieś płyty z regionem 2 na tej właśnie nagrywarce, bo jeżeli tak to region jest już w niej ustawiony i nie region jest problemem ale najprawdopodobniej jednak biblioteka.
Użytkownik

Sotrki ze tak pozno sie odzywam - ale choroba mnie wziela i nawet sily nie mam przy kompie siedziec.
Korzystam z repo standardowego od instalacji, z servera niemieckiego debian.org.
Użytkownik

Sproboj zatem z debian-multimedia.org u mnie tez wszystko dziala poprawnie...potem odinstaluj biblioteke i zainstauj na nowo

Użytkownik

Dziwne, o ile mi wiadomo w żadnym standardowym repozytorium Debiana niema libdvdcss2. Ta biblioteka powstała niezależnie od pasożytów, które są właścicielami praw autorskich zabezpieczenia css i dlatego są z nią problemy prawne w paru państwach.
Użytkownik

Dziwne, o ile mi wiadomo w żadnym standardowym repozytorium Debiana niema libdvdcss2. Ta biblioteka powstała niezależnie od pasożytów, które są właścicielami praw autorskich zabezpieczenia css i dlatego są z nią problemy prawne w paru państwach.
Pewnie masz racje - bo ja cos tam grzebalem po instalacjo z repo aby pewne niedostepne normalnie rzeczy doinstalowac- ale potem to wywalalem.
W kazdym razie w czoraj wzialem inna plytke z tej wypozyczalni i dziala bez najmniejszych problemow. Wiec tamte plytki byly jakies ---czarodziejskie!!