Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy 256 MB RAM do dużo czy mało dla widnows xp? Odnoszę wrażenie, że niezbyt dużo.
Wystarczająco. Używalem przez dość długi czas xp z kością 256 i raczej problemów nie miałem... z pamięcią.
A czy mało, to zależy co na tym kompie bedziesz robił. Oficjalne minimum to 64RAM(o ile dobrze pamietam).
z 256 da sie zyc ale jak potfierasz wiecej programow (do tego jakis antywirus ) to moze byc troche wolny
ja mam 512 i procek 2GHz i demon szybkosci to to tez nie jest :)
Jak się wrzuci zamiast explorera bblean'a, powywala zbędne usługi z msconfig to nawet da się żyć. Ale ja używam go tera zmusu do labview więc nie wiem jak to będzie wyglądać przy wiekszej ilości progsów odpalonych ;-)
No 256 to powinno być wystarczająco, szczególnie, jeśli zauważyć, że wyszedł w 2001 roku, gdzie 256 ram to było coś, czym nie każdy mógł się pochwalić. Przy częstych reinstalkach, bądź bardzo starannym dbaniu o system powinno wystarczyć. Inna sprawa, że tak w rzeczywistości nie jest, ponieważ dochodzi masa innych programów znacznie obciązających system.
Gdy tak sobię myślę, to zastanawiam się jak oni chcą sprawić, by nowa Vista pozwalała na "komfortową i wygodną pracę" przy 512 ram i procesorze 800MHZ. Cos mi się wydaje, że na takim kompie owa płynność utraci się wraz z załączeniem jakiegokolowiek większego programu...
Shit 2000 jest podobno stabilniejszy niż XP i działa juz na 400 Mhz z 64 MB RAM.
W każdym razie 128 MB to mało, oj mało (w praktyce). System się wlecze na starcie i we wszystkim innym. Czy 256 pozwoli na komfortową pracę?
Teoretycznie Xp prof. minimalnie potrzebuje:
64 MB RAM (128 MB RAM - zalecane)
233 MHz Procesor
Ktoś chciałby na takim konfigu pracować z xp ;)
Tak ale dzięki msconfig można wiele niepotrzebnych usług wyłączyć( jak ktoś już zaznaczył ) i zajmowana ilość ramu staje się mniejsza. Faktycznie to nie bardzo jest to komfortowa praca, bo tak jak to ma miejsce u mnie kilkanaście/kilkadziesiąt zakładek otwartych i do tego inne aplikacje to nie bardzo wyrabia. Według mnie 512 jest rozsądnym minimum.
Dzięki za wypowiedzi. Reinstalacja nie wchodzi w grę. Trzeba będzie dokupić. :)
Dawno nie używałem shita ale znam osoby które na PIII 733 i 128 MB RAM odpalali xp i nawet to śmigało. Efekty dawał msconfig, wywalenie zbędnych usług, nieużywanie "ładnie wyglądających bajerów" dostosowanie wielkości pliku wymiany i oczywiści zmiana shella z explorer`a na coś przyjemniejszego.
EDIT: znam maniaków, którzy tworzyli 256 MB partycję na FAT16 na samym początku dysku i tam umieszczali plik wymiany. Podobno korzyść jest wymierna ;)