Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie moge dodac systemu do startu w lilo. Pewnie robie cos nie tak
Mam dwa dyski:
hda1 (boot) primary ntfs hda2 primary ext3 hda3 primary fat32 hda5 logical rfs hda6 logical wolna hdb1 primary swap hdb2 primary rfs [color=darkred](tutaj jest system do dodania)[/color] hdb3 primary rfs
czesc mojego lilo.conf
# Windows bootable partition config begins other = /dev/hda1 label = Windows table = /dev/hda # Windows bootable partition config ends # Linux bootable partition config begins image = /boot/vmlinuz root = /dev/hda5 label = Linux read-only # # #to jest sekcja dopisana i nie dziala image = /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root = /dev/hdb2 label = Ubuntu read-only #
lilo daje blad:
Added Windows * Added Linux Fatal: open /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic: No such file or directory
co nagrzebalem?
coś nei ten pokój amigo ... prziesione do softu
image = /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic
obraz tego jajka jest na dysku hda czy hdb?
Jest na hdb, a dokladnie na hdb2.
Przekopiowanie pozwala dodać system do lilo ale nie uruchomi go, pozostaje czarny ekran.
Teoretycznie mój wpis powinien działać?
(ale sobie pokaszaniłem w kompie )
Przekopiowanie pozwala dodać system do lilo ale nie uruchomi go, pozostaje czarny ekran.
a system.map dla tego jajka tez przeniosles do /boot na hdaX ? bez tego nie ruszy. a jesli dalej bedzie sprawial jakies problemy, to przerzuc jeszcze katalog z modulami do /lib/modules na tej partycji.
Teoretycznie mój wpis powinien działać?
hm, nie pokazales calego lilo.conf, ale zakladam, ze na poczatku masz linijke:
boot=/dev/hda # albo hdaX
nie jestem pewna, ale (oprocz wskazania miejsca instalacji LILO) okresla chyba ona rowniez, gdzie szukac obrazu jadra.
ja mam LILO na hdb1 i tez musialam wszystkie jajka poprzerzucac do /boot na tej partycji, bo inaczej za cholere nie chcial ich znalezc.
pzdr
Wylałem dziecko z kąpielą i zrobiłem reinstalkę. Nie przekonam się więc jak by wyszło ale czy:
Przekopiowany System.map nie wszedłby na miejsce już tam będącego i potrzebnego dla innego distra.
chyba nie robiłeś reinstalki systemu z powodu nie możności zbootowania systemu z drugiego dysku? ;)
rozwiązanie tego problemu mogłaby być zmiana lilo na gruba ,mi się wydaje ,że to dużo lepszy bootloader,ale to ucieczka od problemu a nie jego rozwiązanie ;)
chyba nie robiłeś reinstalki systemu z powodu nie możności zbootowania systemu z drugiego dysku? ;)
rozwiązanie tego problemu mogłaby być zmiana lilo na gruba ,mi się wydaje ,że to dużo lepszy bootloader,ale to ucieczka od problemu a nie jego rozwiązanie ;)
Raczej by przeczyścić trochę dysk z zamieszania, narobiło mi się tych systemów jak w wylęgarni. Skro mówisz ,że grub lepszy może warto o nim pomyśleć. Mi było bez różnicy dopuki działało jak chciałem.