Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
całkiem niedawno zacząłem "rozkminiać sambę i szło mi całkiem nieźle aż natknąłem się na problem, który jak na razie przerasta moje możliwości:
Jest sobie katalog do którego dostęp do zapisu ma pewna grupa użytkowników. Reszta tylko odczyt.
/main
|--->A
|--->B
|--->C
|--->D
Problem jest taki, że chciałbym stworzyć podkatalog D, do którego zapisywać będzie tylko 1 user (mający w tej chwili prawo tylko do odczytu całości-i tak powinno zostać oczywiście z wyjątkiem podkatalogu D). Dodatkowo chcę aby użytkownicy z grupy posiadającej możliwość zapisu w /main mogli tylko odczytywać dane z tego podkatalogu.
Mam nadzieje, że nie zakręciłem zbytnio. Wiem, że to trochę dziwna struktura, ale tak musi być i nie ode mnie to zależy.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
/goamar
chown user.grupa D/
chmod 755 -R D/
gdzie :
user - to ta osoba która ma mieć pełne prawa
grupa - to ta grupa co chcesz
A czy jest metoda aby kontrolować dostęp na poziomie plików i katalogów w sambie, kiedy użytkownicy domeny nie istnieją w systemowej bazie użytkowników?