Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-01-07 22:19:14

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

wymuszenie routingu na bramke

jak wymusic aby pakiety szly do bramki a nie bezposrednio przez interfejs (zwykla trasa routingu nie wystarcza) ... problem polega na tym ze w ramach jednego LANU mam dwie sieci IP i pomimo skonfiogurowania karty tylko w jednej z nich oraz poprawnego ustawienia routingu wysylany jest i uwzgledniany arp dla adresow IP z drugiej podsieci i ida bezposrednio (a musza one isc przez bramke)

pomaga wylaczenie arp'u i wpisanie statycznych tablic ale ... rodzi to problemy z komunikacja po SSL ...

edit:
problem chyba rozwiazany ... pomoglo ustawienie tej trasy w wszystkich tablicach (zapewne wystczylaby tylko ta odpowiednia) i pozostawienie arp'a wlaczonym ...

Kod:

ip route add 192.168.0.0/16 via ip.bramki.z.mojej.sieci protocol static
ip route add 192.168.0.0/16 via ip.bramki.z.mojej.sieci protocol static table default
ip route add 192.168.0.0/16 via ip.bramki.z.mojej.sieci protocol static table local

edit 2:
bylo juz SOLVED ;-) ... ale jednak po pewnym czasie problem powrocil i znowu nie slucha routingu tylko ARPa ... wiec jak ktos ma jkis pomysl to bede wdzieczny ...

dodam jeszcze ze tracepath pokazuje poprawna sciezke (taka jako powinna byc) a traceroute pokazuje rzeczywista (czyli ta na skroty)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum