Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
WItam. :) Znalazłem to forum jako praktycznie jedyne w PL necie na temat debiana :) Ale przejdę do rzeczy...
Po instalacji Debiana Etch RC1 [wersja główna wyjdzie w lutym] odpalam kompa... Kernel się ładuje... i pisze Fatal Error- No Screens- wywnioskowałem z tego, iż niejest skonfigurowany Xorg.... i tu mam problem.. BO NIEWIEM JAK!... Jestem początkującym użytkownikiem Linuksa jak i Debiana. Jak już ktoś będzie mi pomagał- proszę pisać jak do totalnego laika gdzie co wpisać i jak co uruchomić :)
Karta graficzna: UniChrome S3 [sterowniki od Vesa] 64MB RAM Karty Graf.
512MB RAM, 80GB HDD ATA, AMD Sempron 3100+ 1.8GHz...
PROSZE O POMOC :(
Ładny konfigurator.
# xorgconfig
(jak nie ma to może być w /usr/X11/bin lub podobnej)
Albo dpkg-reconfigure xorg (<-- lub nazwa pakietu głównego, tj. tego z serwerem)
A zainstalowałeś chociaż jeden X'sowy sterownik? Vesa czy cuś?
Podczas instalacji Debka, musiał się zainstalować...
no i wybrałem środowisko graficzne...
Nawet rodziałke wybierałem... potem.. netinstall ruszył ;)
[bo ja z netinstall instalowałem Debiana :)]
Albo dpkg-reconfigure xorg (<-- lub nazwa pakietu głównego, tj. tego z serwerem)
A nie powinno być przypadkiem
dpkg-reconfigure xserver-xorg
To nic niepomaga....
Jak mam to skonfigurowac?!
Spokojnie, bez paniki, to tylko katastrofa. ;)
Przede wszystkim zostosuj się do tej instrukcji - podaj nam log z uruchamiania X-ów oraz ich konfig. Jak tylko to zrobisz będziemy mieli potrzebne informacje, żeby ci pomóc.
PS. Nie ten dział ;)
Widze ze masz AMD Sempron 3100+ czyli procek 64bitowy. Z jakiej kompilacji instalowałes Debiana? Czy plik obrazu ktory sciagnałes, wypaliłeś i zainstalowałes z niego system zawierał w nazwie ia64, ia32 czy moze i386 :>?
P.S. Troche odbiegam od tematu ale to też ważne bo moze powodować różne bubu ;]
nie, 32bitowy :D
bo mam laptopa :D
i386 netinstall etch :D
zainstaluj x-window-system i xserver-xorg-dev
tez mam etch-testing i tez instalowany z netinstall i pieknie dziala.. instalowalem tylko system podstawowy a pozniej sam doinstalowalem reszte
Pozdrawiam
I tu stare wyjadacze wymiękły, a kodzik z 1 postem ich zaagiął :) Fakt, że kodzik to bestia obryta w ubuntu na linux.com - za co mu chwała.
Do rzeczy - z poprzednich postów wynika że xorg jest zainstalowany, a x-window-system nie, i trzeba toto doinstalować
x-window-system to metapakiet nie wymagany do poprawnego działania xów przynajmniej u mnie ;-).
x-window-system i xserver-xorg-dev
Ja tez nie mam zainstalowanych tych pakietow i xy dzialaja.
Musze potwierdzic słowa Zielonego_83
Tez mam testinga.
http://packages.debian.org/testing/x11/x-window-system
do instalacji etch jest zbędny. Już dawniej pisałem, że należy instalować pakiet xorg. Tak jest najbardziej bezproblemowo jak ktoś się nie orientuje co i jak :)
x-window-system zawiera wszystkie podstawowe sterowniki do roznych grafik i pozwala na odpalenie x'ow
oczywiscie mogliscie instalowac "na okolo" czyli wszystko po kolei ale po co skoro mozna za jednym zamachem zainstalowac wszystko ?
Instalujac x-window-system instaluje sie jednoczesnie xorg
Pozdrawiam
Strony: 1