Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-12-30 12:42:20

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Zestaw głośników 2.1

W styczniu bądź też w lutym mam zamiar kupić głośniczki 2.1, główny problem leży tu, że chciałbym to zrobić raz a dobrze. Kumpel proponuje mi CREATIVE I-TRIGUE 3330 2.1 i do tego jeszcze X-Fi X-Mod (Z założenia chciałem kupić same głośniki).

Głosników używam głównie do oglądania filmów DIVX, troche rzadziej do odtwarzania muzyki(w zasadzie wszystkio... głównie pochodne rocka).

W związku z tym mam do was kilka pytań:
Na jakiej zasadzie działa ten xmod... uządzenie to z tego co wyczytałem nie potrzebóje sterowników lecz na niektórych stronach pisze ze wymaga ono windows lub MacOS 10... podłączane jest do USB czy tu chodzi tylko o zasilanie czy jest to produkt typu nie dla psa kiełbasa?
Miał ktoś do czynienia z wyżej wymienionymi grajkami.. no i jeśli juź czy to oby bedzie najlepszy wybór.

Zastanawia mnie jeszcze czy opłaca sie dawać więcej za głośniki, niż te 250 PLN.

Pomożecie? :D

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#2  2006-12-30 14:04:35

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Zestaw głośników 2.1

Ja niedawno kupiłem Inspire T3000 dałem ok 140zł, grają dobrze (biorąc pod uwagę że są to głośniku komputerowe).

Sądzę że szkoda wydawać więcej niż 250zł na głośniki do kompa, co do X-Fi X-Mod raczej bajer. Jak przy tworzeniu mp3 pewna część sygnału jest tracona to nie można jej odtworzyć, można w jakimś stopniu przekształcić sygnał by "lepiej" brzmiał ale nigdy nie będzie to to samo co oryginał. To tak jakbym z swojej cyfrówki pobrał zdjęcie w formacie tiff potem zapisał jako jpg i z powrotem na tiff i twierdził, że oba (to pobrane z aparatu i przerobione z jpg) są identyczne

T3000 używam do odtwarzania muzyki, jak siedzę przy kompie, w zupełności mi wystarczają.

#3  2006-12-30 15:08:34

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

...co do X-Fi X-Mod raczej bajer. Jak przy tworzeniu mp3 pewna część sygnału jest tracona to nie można jej odtworzyć, można w jakimś stopniu przekształcić sygnał by "lepiej" brzmiał ale nigdy nie będzie to to samo co oryginał...

Co do X-moda i jakości dźwieku na szczeście mam jeszcze co do tego świadomość, chodziło mi raczej o to czy debian będzie potrafił z tym wynalazkiem współpracować. Odp. wejście liniowe załatwia sprawę.

Główny dylemat mam z głośnikami czy wybrać te co wymieniłem wyżej czy moze jakies Logitechy w podobnej cenie? Macie moźe jakieś porównanie.

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#4  2006-12-30 23:58:49

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Czyżby na forum wszyscy używali prykawek za 40 PLN?

#5  2006-12-31 00:02:29

BialyS - Członek DUG

BialyS
Członek DUG
Serwis

;D ja mam 2.1 wlasnej roboty. Satelity + woofer.

http://annabielawska.pl Biuro Rachunkowe | http://ranking.cebr.pl Największy w sieci ranking biur rachunkowych

#6  2006-12-31 08:18:27

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

nie, ja na ten przykład używam starej wieży Philips MZ-9 :P

jest zajebista i nie zamienię na nic innego. aczkolwiek głośniki creative to dobry pomysł... ten x-mod zaciekawił mnie na tyle że se nawet poczytałem nieco i tak mi wychodzi, że jest to kolejny sprzętowy polepszacz dźwięku. jest tak, że wielu popularnych producentów sprzętu hi-fi tak naprawdę to robi już od dawna: u Philipsa nazywa się to incredible surround, u Sonego zwyczajnie: system dźwięku 3D, u Panasonica... a zapomniałem jakoś. w każdym razie jak wklepiesz sobie tera w firefoksie "creative.com", to zostaniesz zalany straszliwym marketingowym bełkotem, że jakoby ichni x-mod powodował, że wszystkie nutki stracone przy digitalizacji studyjnych taśm do standardu CD (przypomnijmy: 16 bit @ 44,1 kHz) i następnie kodowaniu tychże do formatu mp3 (jeszcze gorzej) zostaną tera nagle cudownie odzyskane. że też oni się Boga nie boją i takie, ****, bzdury wypisują. jednakże takie sprzętowe polepszacze dźwięku są git i sam chętnie ich używam - bo faktycznie polepszają ;)

aha, co do twoich wątpliwości: w faq x-moda creative pisze, że:

Is X-Fi compatible with Apple Computers?

The Xmod works with PC & Mac. The Xmod is a plug-and-play USB device that transforms any audio output to X-Fi surround sound. There are no drivers and no installations required.

znaczy, to usb to musi być tylko dla prądu.

linux regd. user #248790

#7  2006-12-31 08:55:44

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Ostatnio kupilem sobie wlasnie z Creativa głośniki i z przykrościa musze stwierdzic ze sa kiepskawe. Z tego co gadalem z kumplem ktory testował kilka zestawow 2.1, to podobno lepiej jest kupic tańszego Logitecha niż średniej klasy Creativa.

Z doświadczenia wiem ze Creativy wykonane sa "po chińsku" i każdy zestaw (nawet bardzo zblizone modele) inaczej brzmi - udało mi sie kupić zestaw z w miare soczystym bassem ale koleżanka ma bass jakby ktos komuś z dyńki walił ;)
Kumpel twierdzi ze jakość dzwięku jest o niebo lepsza w Logitech'u.

Ja bym nie przepłacał za pozłacane styki (które bez porządnych przewodów sygnałowych i tak na niewiele sie zdają) i ekranowanie głośnika (większa waga a przydaje sie tylko do ekranowania transmisji z telefonu komorkowego).

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=5426&katid=12 sporo większa moc za kilka złotych więcej
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=3042&katid=12 lub ta sama za ponad 100 zł mniej

#8  2006-12-31 10:25:40

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Nie, wieża Philipsa, 240 wat w każdej kolumnie. Sąsiedzi mnie nie lubią (blok z wielkiej płyty). ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#9  2006-12-31 10:49:01

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Niestety wieża odpada... zbyt mała przestrzeń do zagospodarowania, pozatym z tego też powodu nie potrzebuje zbyt wielkiej mocy, gdyż  bym się najpierw dokleił do ściany a później głośniki zamienił na aparat słuchowy.

Zbooj masz porównanie z innymi głośniczkami czy opierasz się na zdaniu kumpla tylko.?... Odbyłem podobną rozmowe z kumplem z tym że troche w innej kolejności marki gość wymienił, a sam był kiedyś fanem Logitecha. :/
EDIT: Zbooj pochwal się co to za głośniczki tego creativa aby wiedzieć czego unikać.

#10  2006-12-31 11:13:37

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Ja też mam 2.1 Creative i już po roku potencjometry pozostawialy wiele do zyczenia. Oraz nieregulujacy się bas oraz brak wejścia na słuchawki.

Pozdrawiam

#11  2006-12-31 13:05:17

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Co do głośników komputerowych powyżej 250 zł, słyszałem wiele dobrego o firmie BOSE np. o takim Companion 3 (2.1). Cena powala na kolana, ale dzwięk podobno też. Niestety nie miałem okazji go słyszeć ani zweryfikować opinii.

#12  2006-12-31 13:11:40

BialyS - Członek DUG

BialyS
Członek DUG
Serwis

wedlug mnie, nie oplaca sie inwetstowac w super glosniki do komputera. Juz lepszym rozwiazaniem bylo by kupno wiezy, a do tego mozna posluchac jeszcze radia xD.

http://annabielawska.pl Biuro Rachunkowe | http://ranking.cebr.pl Największy w sieci ranking biur rachunkowych

#13  2006-12-31 14:34:31

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=595&katid=12 takie ma moja kumpela (kiepski bas, prawie jak uderzenia z dyńki) i z tego co mi ostatnio mówiła "psują się" - prawdopodobnie czasami nie przechodzi sygnał na wzmacniaczu mocy (zimny lut?chińskie wykonanie?) i jedyne co słychać to jej narzekania na GG na kolesia który jej kompa składał.

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=4228&katid=12 a takie mam ja, nawet fajnie basowy chodzi jeśli sie go podbije na software'owym equalizerze, ale Korbol ma niestety racje:

Ja też mam 2.1 Creative i już po roku potencjometry pozostawialy wiele do zyczenia. Oraz nieregulujacy się bas oraz brak wejścia na słuchawki.

Klasyczne mankamenty (ja przynajmniej mam wejscie na sluchawki)

Mam wrażenie że Twój kolega tak chwali Creativa bo ma wlasnie głośniki z wyższej półki Creativa,a te już mogą być lepszej jakości.
Zresztą to już widać po rozbieżności cenowej modeli
http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&produc … upyon=Typ:2.1

Niestety ja nie mam tak zasobnego portfela i raczej jak już coś kupuje to w konkretnym celu a nie dla "szału i szpanu".

Kolega pracuje w bardzo konkretnym sklepie komputerowym, więc bardzo liczę się z jego opinią na temat sprzętu.

P.S. Mam pokoj 10m2 a i tak sasiedzi slysza moj zestaw 12W ;)

#14  2007-01-02 22:17:24

zimzum - Członek DUG

zimzum
Członek DUG

Zastanawia mnie jeszcze czy opłaca sie dawać więcej za głośniki, niż te 250 PLN.

Pomożecie? :D

Jasne ze sie oplaca. Dobre brzmienie wazna sprawa! Ja szczerze mowiac za takie pieniadze bardziej pokusilbym sie o porzadniejsze sluchawki.

Pozdro

#15  2007-01-03 04:54:06

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

http://www.agito.pl/product/6618?cid=60
MAm ten zestaw Lepiej dołusz kasy i niebyć z knerą a wdomu bedą wszyscy zadowoleni z takiego pałera Naprawde warto

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#16  2007-01-03 09:28:27

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Głośniki wypuszczone przez wielu producentów w różnych cenach ;)

W VOBISie za 250 zł z napisem VOBIS, u znajomego w sklepie wypuszczony za 140 zł firmy Maestro (AFAIR) i na allegro.pl jeszcze iBox ;) Pewno tych prducentów wszelkiej maści jest więcej, ale nie zmienia to faktu, że głośniki są zbudowane na tych samych podzespołach - jedyną różnicą jest pilot.

Osobiście posiadam te z VOBISu, gra i buczy. W porównaniu z plastikowymi CREATIVE`ami są o wiele lepszym wyborem. Tańszym i bardziej estetycznym.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#17  2007-01-03 09:32:01

Make - Użytkownik

Make
Użytkownik

ja tam diabelnie cieżke drewniane kolumny z jakiejś starej wieżyczki plus zmacniacz samochodowy zlutowany 4x11W na 12V :) wystarczający