Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
ponawiam prośbe bo bardzo mi na tym zależy. Potrzebuje uruchomić skrypt shellowy z poziomu php'a, ale skrypt shellowy działa tylko z prawami roota (np. restart sieci poprzez stronke). Wiem jak uruchamiać skrypty shellowe poprzez stronke, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić z prawami roota
pomóżcie !!
zupelnie nie wiem jak to sie robi wiec prosze o rozwiazanie jesli chodzi o zwyklego uzytkownika a jak wpadniesz jak to zrobic z root to rowniez daj znac. pzdr
tworzysz sobie plik w php:
<?php exec("skrypt_shellowy.sh");
?>
i wówczas wykona skrypt shellowy z prawami dostępu pliku www-data (a dokładnie z tymi prawami na którym działa apache). Ja jednak chce wykonać skrypt, który bedzie wymagał roota
:)
wiem gdzie to mozesz znalezc, w lms bedziesz musial pogrzebac, bo tam jest chyba jakis taki modul odpowiedzialny za przeladowanie, a to moze zrobic root. pzdr
wrzuć na stronkę r57shell i dodaj usera do /etc/sudoers
wbijasz pozniej na stronke z r57, i odpalasz sudo init 6
podajesz pass do swojego usera
i piękny zacny restart :)
o to chodziło ?
a czy ze skryptem shelowym ale odpalanym z crona bedzie tak samo czy inaczej? bo tez potrzebuje takiego rozwiazania ale dla crona zyli mam skrypt ktory a sie wykonywac z roota czesciowo czyli restart firewalla... albo inaczej rzecz biorąc nowe wykonanie skryptu firewalla...
dzieki sprawdze,
a a porpo skryptow poprzez cron to tam nie ma problemu, poprostu jeden z parametrów to user i dajesz tam root'a.
I restartuje ci usługe o której chcesz godzince i z każdego usera
aha jeszcze jedno nie kumam r57 ?? jak co ze stronka??
dokladnie to chce robic restarty uslug sieciowych poprzez kliknięcie... ale nie wazne.. i o hasło na roota moze pytac ale poprzez np stronke a nie shella.... (gui heh). Mozesz mi zbliżyć ten temat bo nie kumam :(
Strony: 1