Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
chciałbym zrobić dla userów w mojej sieci dostęp o ftp z programikami free ale nie wiem do konca jak to rozwiazac bo mam juz np anonimowy dostep z zewnatrz sieci do ftp oraz kilka userow ma konta w systemie i moze sie laczyc do swoich katalogow. Teraz chcialbym zrobic ostep ale jedynie z wewnatrz sieci i mam na mysli 2 rozwiazania:
- logowanie sie kazdego usera z osobna (ale nie ma on konta w systemie tylko cos na wzor ftpasswd (nie wiem jeszcze jak to dziala ale to szczegol) i ma wtedy on odczyt np wszystkich katalogow a zapis tylko do jednego (kazdy user ma np jeden swoj katalog gdzie ma zapis a odczyt kazdy inny user tez ma)
- logowanie drugie anonimowe (tez musi byc tylko mozliwe zalogowanie z lokalnej sieci przy pozostawieniu rugiego konta anonimowego co mam teraz)
Ma ktos jakies gotowe pliki konfiguracyjne? Lub jeden dobry opis bo troszke czasochlonne jest studiowanie calej dokumentacji.