Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Witam.
Siedzę aktualnie na kubuntu 6.10 i mam problem.
usluga dhcpd3-server działa na wszystkich interfejsach:
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name udp 0 0 *:bootps *:* -
Dalej nmapem skanuje obie sieciówki i nadal tam siedzi...
zmieniam ustawienia dhcp poprzez:
sudo dpkg-reconfigure dhcp3-server
wybieram ze ma nasłuchiwac na eth1 i dupa....
Interesting ports on 10.10.10.10: PORT STATE SERVICE 67/udp open|filtered dhcps Interesting ports on 192.168.1.141: PORT STATE SERVICE 67/udp open|filtered dhcps
nadal widze usluge na obydwu portach! co mam zrobić, aby nmap nie widział aktywnego tego portu? jaki zmusić dany program by działał na jednym interfejsie?

Bicycle repairman

Sprawdzałeś plik /etc/defaults/dhcp3-server?

Użytkownik

Sprawdzałeś plik /etc/defaults/dhcp3-server?
# Defaults for dhcp initscript # sourced by /etc/init.d/dhcp # installed at /etc/default/dhcp3-server by the maintainer scripts # # This is a POSIX shell fragment # # On what interfaces should the DHCP server (dhcpd) serve DHCP requests? # Separate multiple interfaces with spaces, e.g. "eth0 eth1". INTERFACES="eth1"
Niestety, ale jest ustawione...

Bicycle repairman

Moderator Mamut
w ostatecznosci zablokuj port na iptables ...

Użytkownik

wypisuje ze zalacza sie na eth1, ale nmap nadal pokazuje co pokazywal. mam nadzieje ze nie bedzie odpowiadal na rzadania z eth0....
@bercik: jedynie to pozostaje...
EDIT:
zdecydowalem sie na zwykly dhcp z apt. DHCP uzywam tylko poto, aby głupie livecd wykryło i ja mial spokoj :P
Dzieki za odpowiedzi. Dziwie się tylko, że netstat pokazuje że program nasłuchuje na * zamiast na 192.168.1.1.... to mnie ogłupiło....
Jeszcze raz dzięki.
Strony: 1