Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
O co Ci dokladnie chodzi?
Musisz potworzyc sobie pluginy w pliku asoundrc ale to musisz poczytac w googlach bo to do kazdej karty jest troszeczke inaczej.
Trudno podac gotowca ktory bedzie akurat dzialal.Druga mozliwoscia jest puszczenie jednego urzadzenia np przez oss a drugiego przez alse.
Musisz utworzyc w swoim katalogu domowym plik tekstowy .asoundrc(ukryty)
a w nim zrobic odpowiednie wpisy.Jakie to ci nie powiem bo to musisz pogooglowac i poeksperymentowac.Sposob instalacji alsy nie ma znaczenia.
Tu masz przyklad http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=5962&start=30
To moj .asundrc ale on sluzy innemu zadaniu i jest odpowiedni tylko do mojej karty
Pozdrawiam
Wziąłem sobie asound z tąd: http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-php/asound … odule=ens1371
Ale nadal skype (jak leci muzyka z mp3blastera) wywala mi:
matthew@pingwinek:~$ skype
ALSA lib pcm_hw.c:1357:(_snd_pcm_hw_open) Invalid value for card
ALSA lib pcm_dmix.c:864:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
Jak wezmę skype na oss to że nie może otworzyć urządzenia lub jest zajęte.
Musisz w aplikacjach poustawiac wyjscia na rozne pluginy zeby nie szlo na to samo urzadzenie.Np 1 aplikacja idzie na default a druga na hw:0,0 czy nazwe pluginu liste pluginow zobaczysz poleceniem aplay -l
U mnie wszystko dziala ok.
Pomylka aplay -L
Bo alsa byla nieskonfigurowana.
miksowanie dwuch programow kozystajacych z wyjscia alsa od dosc dawna jest domyslnie wlaczone ... aby miksowac OSS musisz przepuszczac go przez aoss ... przepuszcznie przez /dev/dsp nie spoduje miksowania (nie implementuja go moduly alsy obslugujace te uzadzenia) ... chyba ze bedziesz tak zdesperowany i dopiszesz ;-)
A gdzie mozna jeszcze taka dostac?(ten model)