Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dostałem ostatnio nietypowe zadanie:
Udostępnić laserową kolorową drukarkę hp 2605dn w sieci przez sambę (i to śmiga piknie), ale nietypowe zadanie polega na tym, żeby tylko wybrańcy mogli drukować w kolorze, no i za groma nie mogę tego zrobić,
W cups, w sterowniku można ustawić drukowanie tylko czarno-białe i z linuxa to działa, ale jak udostępnię przez sambę dla windowsów to windowsowe sterowniki, przejmują nad wszystkim kontrolę (jakością, kolorami itp.) i każdy może drukować jak chce.
Jeżeli ktoś coś podobnego kiedyś robił lub ma jakiś pomysł to piszcie proszę.
Wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Wojto
Zainstaluj tą drukarkę 2 razy. W jednej zrób wydruk tylko czarno-biały, drugiej - kolor.
W cupsie możesz ustalić grupy użytkowników, którzy mogą drukować na danej drukarce.
Zainstaluj tą drukarkę 2 razy. W jednej zrób wydruk tylko czarno-biały, drugiej - kolor.
Niestety to już prubowałem ale nie zadziałało, tak jak pisałem:
windowsowe sterowniki, przejmują nad wszystkim kontrolę (jakością, kolorami itp.) i każdy może drukować jak chce.
Samba udostępnia to jakoś przezroczyście i nie kontroluje ustawień.
Pozdrawiam
Strony: 1