Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Świeżo po zainstalowaniu etcha i odpaleniu X-ów wystapił dziwny problem. Podczas wpisywania hasła w kdmie zamiast jednej litery wciska sie multum razy ta litera.
W chwili gdy wyłaczam Xy wszystko wraca do normy. Czasami jednak dzieje sie tak, że wszystko działa normalnie. Moja dziewczyna korzysta z tego kompa i twierdzi ze przy kilku, kilkunastu restartach moze normalnie krozystac z klawiatury ;-)
Przepraszam jesli byl już taki temat, ale po małoowocnych poszukiwaniach postanowiłem założyć temat.
Z góry dziękuję za wszelkie propozycje rozwiazania problemu.
a jak odpalasz X'y z konsoli via startx, to klawiatura w gui chodzi normalnie? jesli tak, to problem lezy w samym kdm-ie. mozesz go sprobowac naprawic:
dpkg-reconfigure kdm
przeinstalowac:
apt-get remove --purge kdm apt-get install kdm
albo calkiem wylaczyc, usuwajac dowiazania do niego z pliku /etc/rcX.d
(gdzie X to numer runlevelu z jakim startujesz).
pzdr
Niestety, podczas, gdy z konsoli uruchamiam przez "startx" dzieje sie w Xach tak samo.
jaka klawiatura? moze cos ze sterami? na inna klawiature X'y tez tak reaguja?
moze sprobuj zrekonfigurowac X'y?
dpkg-reconfigure xerver-xorg
pzdr
Rownież nie działa. Może to jest problem z kde? podczas wpisywania "startkde" nie chce mi wejść do kde. A ten sam probelm wystepowal w xfce na kde wiec moze gnome zainstalowac? klawiature ustawiam tak jak mi radzi konfigurator pc105, xorg, pl itp,
raczej problem X'ow ... sproboj z konsoli (bez uruchomionych X'ow) wydac xinit -e xedit i zobaczyc czy w uruchomionym programie tez jest ten problem ...
pokaz tez /var/log/Xorg.0.log lub przynajmniej egrep 'WW|EE|NI|??' /var/log/Xorg.0.log z uruchmienia gdy klawiatura nie dzialala ...
odpalilem xinita, jest to samo, z tym ze wyskoczyl do tych logow ktore zalaczam wyskoczyl jeszcze jeden komunikat:
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
Poza tym pojawilo sie:
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports: Error: no symbols named "pc105" in the inlude file "pl" Exiting Abandoning symbols file "default"
Logi wydaja sie byc dobre:
http://mok-mszczonow.pl/kamil/Xorg.0.log
http://mok-mszczonow.pl/kamil/Xorg.0.log.old
Czy moze to byc wina dogranych czcionek do kde?
Po wywaleniu kdm czy rekonfiguracji dzieje sie to samo.
Kod:
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports: Error: no symbols named "pc105" in the inlude file "pl" Exiting Abandoning symbols file "default"
i aj bym to obstawial jako przyczyne ... sproboj ustawic pc104 ...
ustawilem na pc104 i nic. ten sam problem po restarcie calego OSa
jaka prawidlowa wartosc nalezy ustawic w XkbVariant?
bo na pc104 w tym miejscu tez mi wywala blad.
Odkrylem ze capslock mi nie dziala. Po jego wlaczeniu nic sie nie dzieje.
[Edit]
a moze to jest wina starego kompa? moze zamiast xorga powinienem zainstalowac xfree86?
jaka prawidlowa wartosc nalezy ustawic w XkbVariant?
moze "pc102" ?
i to chyba raczej powinno byc przy XkbModel, o ile sie nie myle.
mozesz tez sprobowac zmienic XkbLayout na "pl2".
w kazdym badz razie, wyglada na to, ze blad lezy w sekcji "input device - keyboard" w pliku xorg.conf i tam trzeba kombinowac.
jesli nie uda Ci sie nic zdzialac, wklej tu ta czesc pliku, dotyczaca klawiatury (defaultowa).
a moze to jest wina starego kompa?
mocno watpie.
bardzo mocno watpie.
poza tym - co rozumiesz przez pojecie 'stary'? ;P
pzdr
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbVariant" "pc105"
Stary komp to: PII 300 mhz, 128 mb ram. karta sis nawet nie wiem ile ma pamieci ;-) Komp dziewczyny
stary komp nie ma tu nic do rzeczy. to, ze XFree jest projektem chronologicznie starszym, nie znaczy, ze przeznaczonym dla starszych kompow i odwrotnie ;]
proponuje takie akrobacje.
najpierw sprobuj zahaszowac
# Option "XkbModel" "pc105"
zrestartuj, sprawdz.
jesli nie pomoze - powyzsze odhaszuj, zahaszuj
# Option "XkbVariant" "pc105"
jesli nie pomoze, zmien na pc104
Option "XkbModel" "pc104" Option "XkbVariant" "pc104"
potem analogicznie ze zmiana na "pc102" i ze zmiana XkbLayout na "pl2".
itd itd itd.
wyprobuj wszelkie mozliwe kombinacje - ktoras musi byc wlasciwa ;]
a na poczatek najlepiej poczytaj na google o konfigu X'ow i pliku xorg.conf - moze uda Cie sie ustalic, co dokladnie jest nie tak i unikniesz tych calych cyrkow ;]
pzdr
Kod:
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbVariant" "pc105"
wywal "XkbVariant" bo ta opcja sie odnosi do "XkbLayout" i jezeli chcesz uzywac domyslnego polskiego programisty to jest niepotrzebna ...
stary komp nie ma tu nic do rzeczy. to, ze XFree jest projektem chronologicznie starszym, nie znaczy, ze przeznaczonym dla starszych kompow i odwrotnie ;]
proponuje takie akrobacje.
najpierw sprobuj zahaszowacKod:
# Option "XkbModel" "pc105"zrestartuj, sprawdz.
jesli nie pomoze - powyzsze odhaszuj, zahaszujKod:
# Option "XkbVariant" "pc105"jesli nie pomoze, zmien na pc104
Kod:
Option "XkbModel" "pc104" Option "XkbVariant" "pc104"potem analogicznie ze zmiana na "pc102" i ze zmiana XkbLayout na "pl2".
itd itd itd.
wyprobuj wszelkie mozliwe kombinacje - ktoras musi byc wlasciwa ;]
a na poczatek najlepiej poczytaj na google o konfigu X'ow i pliku xorg.conf - moze uda Cie sie ustalic, co dokladnie jest nie tak i unikniesz tych calych cyrkow ;]
pzdr
zadna z tych kombinacji nie zadzialala,
a wylaczenie czy tam zahaszowanie XkbVariant daje taki komunikat:
Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
niestety spalil sie monitor o tego kompa a mam drugiego tylko laptopa. Jak sprawie drugi monitor to sie odezwe w tej sprawie ;-)