Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-11-17 23:27:50

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Co jest potrzebne do trafficu shappingu?

Mam takie pytanko - co jest mi potrzebne do zarzadzania ruchem w sieci. Chodzi mi o ciecie p2p, limitowanie polaczen, kolejkowanie itd. Nie wiem czy dobrze slyszalem, ale nowsze jederka sa pod tym wzgledem lepsze, (sprawniejsze) i niby patche sa dla nich sa dalej rozwijane. Zatem jakie latki, czego szukac, gdyz o ile dobrze pamietam, bez nich sie nie obedzie....

#2  2006-11-17 23:48:25

Libo - Użytkownik

Libo
Użytkownik

Re: Co jest potrzebne do trafficu shappingu?

hmm moze google ?? :) ale tak na serio to jest pelno materialow na ten temat ( choc za bardzo sie nie starales w szukaniu skoro zadajesz takie pytania ). zajrzyj na strone dug'a tam sa artykuly ktore cie interesuja.  dla ulatwienia podam ci pare hasel: kolejkowanie( tc, htb, hfsc ) dla ograniczani p2p  ( l7-filter, ipp2p ), ograniczani polaczen iptables + connlimit

niemniej wszysko zostalo juz opisane na lamach nawet tego forum i zachecam do wlasnej pracy.

Nie ma nie idzie... jest nie umiem.

#3  2006-11-18 21:01:12

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

tc + htb + esfq + ipp2p + layers-7

#4  2006-11-18 21:23:29

pekape - Użytkownik

pekape
Użytkownik

Niektórzy też używają NiceShaper-a bo jest banalny w configu i nawet potrafi działać

MOJA STRONA PRYWATNA
www.danielkrol.eu
NAJLEPSZY HOSTING JAKI ZNALAZŁEM
http://www.netmark.pl/panel/aff.php?aff=047

#5  2006-11-18 23:02:33

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Ekhm. Przyznaje, zle sformulowalem pytanie, przynajmniej czesciowo. Dzieki BiExi, za podpowiedz. Uzywam w tej chwili niceshapera, ale... ptrzebuje czegos lepszego :-) Te kilka tajemniczych skrotow :-), ktore podala BiExi sa zdaje sie tym czego szukam. Jak na razie jednak nie znalazlem jeszcze odpowiedniego linka - czyli jakiegos how to, co z czym + przyklady. Dzieki za odeslanie do googla (tak pewnie mnie to czeka), ale bylbym wdzieczny za jakies konkretne linki z uwagi na fakt iz temst jest popularny a po wpisaniu haselek w googla, wyskakuja "tony smieci". Mam tu na mysli bezwartosciowe dla mnie na obecnym etapie zagadnienia na forach i listach typu "czy ta regulka jest dobrze napisana?".

#6  2006-11-19 09:14:59

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Moje zdanie jest takie najpierw trzeba mniejwecej zrozumiec jak to wszystko dziala na sam poczatek polecam lektore
http://lukasz.bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html
nastpenie ewentuanie samemu cos napisac pod swoja siec i podswoje zastosowania :]

#7  2006-11-19 23:17:18

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

No dzieki, zawsze cos od czego warto zaczac. W sumie wielkich wymagan nie mam, ale... nawet nie wiem za co sie zabrac :-) Co sciagac, spatchowac itd... Heh, no ale dobra, przyjdzie na to czas. Teraz mam powazniejszy problem.
BiExi, a mozesz cos powiezdziec w kwestii tego topica. Pozwole sobie strescic calosc do konkretnie frapujacego mnie pytania. Czy na tym samym laczu fizcznym mozna "zalozyc" dwie rozne sieci? Powiedzmy, ze mam router w srodku sieci loklnej, a zakonczenie lacza znajduje sie gdzies na koncu lanu. Czy mozna teraz natowac polaczenia z lanu na routerze? Krorko mowiac - pakiety z routera musialby leciec (juz natowane) przez lan do lacza. Czy da sie to jakos zalatwic, czy jest to po prostu niemozliwe?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=5842

#8  2006-11-20 19:08:50

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

tak na routerze wewnatrz sieci mozesz poswic nata nie ma zadnych przecwiskazan tylko za tym routerem daj sobie inna klase adresowa

#9  2006-11-20 22:00:05

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Ech. BiExi - wiem o tym, ale powiedz mi jak to zrobic, majac jedno lacze fizyczne? Przeciez nie moge jednoczesnie interfejsowi przypisac dwoch roznych ipkow prawda? Tym bardziej, ze chyba nie specjalnie mam mozliwosc wykonania tego w przypadku punktow dostepowych.

#10  2006-11-20 22:15:14

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Przeciez nie moge jednoczesnie interfejsowi przypisac dwoch roznych ipkow prawda?

oczywiscie ze mozesz ... moga byc nawt z roznych sieci ... sluza do tego tzw. aliasy IP ... przypisujesz adresy interfejsom eth0:1 eth0:2 itd (wiecej  http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=5782 ) ... mozesz tez zrobic tunel IP ...

na niektorych z AP mozesz postawic linuxa i wtedy tez sie da ... wiecej http://warszawa.linux.org.pl/plug-20061108/

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#11  2006-11-22 14:08:01

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Kpt. napisz dkladnie co chesz zrobic bo do konca nie ruzmie co chesz uzyskac

#12  2006-11-23 10:19:52

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Ok. Dzieki. Juz mi pomoglas :-) Chyba bedzie dzialac. Spoko :-)

#13  2006-11-23 12:16:21

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Hm... Hmm... Mam jajo 2.6.18.  Pewnie glupie pytanie czy musze mimo wszystko patchowac iptables (zainstalowane 1.3.6)? Czy wszystkie potrzebne mi rzeczy czyli imq, ipp2p + layers sa, czy trzeba je jednak nawet w tej wersji dolozyc7 Czytam rozne opisy i metlik mam w glowie coraz wiekszy. Za duzo tego wszystkiego. Nie wiem na co sie zdecydowac. Moze w tej chwili nie bede nic robil i postawie jakiegos prostego traffic shapera, np niceshapera, z drugiej strony... przydaloby sie limitowac ilosc polaczen userow, zrobic kolejki np dla kazdego na ramach wlasnego pasma priorytet dla www. To ostatnie zwlaszca dlatego, ze user to zazwycaj ciemna masa i dostaje "reklamacje" ze net wolno dziala. Oczywiscie po zrobieniu netstata wyskakuje dziesiatki polaczen i duzy ruch udp do neozdrad najczesciej, co swiadczy o obecnosci programow p2p. Jednak malo ktory uzyszkodnik, wie, jak sobie taki program ustawic... Zazwyczaj instaluje i na tym sie sprawa konczy...

Stopka forum