Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam znowu problem z cronem, tym razem dodaje linijke taką:
*/5 * * * * root /usr/sbin/iptraf -s eth1 -t 5 -B -L /var/log/iptraf/iptraf.log
chodzi o to, że ipraf ma działać przez 5 min jako demon zbierając statystyki i po tych 5 min zapisać je do pliku /var/log/iptraf/iptraf.log, po czym zostaje ponownie uruchomiony przez cron i tak w kółko
W logach pisze że:
Nov 11 11:15:01 possessed /USR/SBIN/CRON[5087]: (root) CMD (usr/sbin/iptraf -s eth1 -t 5 -B -L /var/log/iptraf/iptraf.log)
ale plik z logami tworzony nie jest, ps ax nie pokazuje aktywnego procesu iptraf. Co innego jeśeli polecenie się uruchamia ręcznie, wtedy wszystko jest ok, jest proces i po 5 min są gotowe statystyki. Próbowałem zrobić osobny skrypt i odpalać w cronie poprzez run-parts ale też lipa. Czemu to bydle sie leni i nie robi rzeczy mu zadanych?
Kod:
Nov 11 11:15:01 possessed /USR/SBIN/CRON[5087]: (root) CMD (usr/sbin/iptraf -s eth1 -t 5 -B -L /var/log/iptraf/iptraf.log)
moja uwage zwrocil tu brak / przed usr ... sproboj moze mu wpisac poprostu "iptraf -s eth1 -t 5 -B -L /var/log/iptraf/iptraf.log"
bez ścieżki też nie trybi, czy jest jakiś inny program do wykonywania cyklicznie zadań? Przecież jeżeli z wykonywanym zadaniem jest coś nie tak to info o tym przychodzi od razu na mail. Zmieniłem nazwę z iptraf na iptraff i dostałem poczte od crona: command no found. Ręce mi już opadają...
czyli wyglada jakby cron ja uruchamial tylko ona robila cos dzinego ... mozesz sprobowac (dla testu) zeby zamiast do logu pisal na stdout/stdin to wtedy powinno pojsc mailem ... mozesz zaposcic tez skrypt
while true; do komendy sleep 5 done;
Cześć
Może ktoś rozwiązał już tą zagadkę? bo ja też mam skrypt wyciągający dane z ifconfiga który nic nie wyciąga jak jest uruchamiany przez crona ;(
Pozdro
Może ktoś rozwiązał już tą zagadkę? bo ja też mam skrypt wyciągający dane z ifconfiga który nic nie wyciąga jak jest uruchamiany przez crona ;(
zobacz czy cron jest wogole uruchomiony ... i czy moze przesyla jakies maile ... jezeli skrypt jest np. w /etc/cron.dialy to o ile pamietam nazwa nie moze zawierac kropki ...
zobacz czy cron jest wogole uruchomiony ... i czy moze przesyla jakies maile ... jezeli skrypt jest np. w /etc/cron.dialy to o ile pamietam nazwa nie moze zawierac kropki ...
Może niejasno się wyraziłem ale nie chodzi o samo działanie crona, ale o to że w skryptach komendy takie jak u kolegi iptraf a u mnie ifconfig nie chcą dawać wyników. Cron nie chce uruchamiać tych poleceń.
Dodaj sobie taki skrypt do crona i zobacz czy zapisuje wyniki do pliku
#!/bin/sh ifconfig eth0 |grep 'RX bytes' |awk '{print $3 $4}' >> plik.txt
u mnie to polecenie przez crona uruchamia się noramalnie ale już nie zapisuje wyniku do pliku...
zrobilem tak:
crontab -e
i wpisalem
24 * * * * /sbin/ifconfig eth0 |grep 'RX bytes' |awk '{print $3 $4}' >> /tmp/plik.txt
w rezultacie o 17:24:01 do pliku /tmp/plik.txt dopisal nowa linie ...
U mnie jest tak:
Nov 13 17:45:01 krzysztof /usr/sbin/cron[1241]: (root) RELOAD (crontabs/root) Nov 13 17:45:01 krzysztof /USR/SBIN/CRON[1515]: (root) CMD (/home/krzysiek/skrypt) Nov 13 17:46:01 krzysztof /USR/SBIN/CRON[1527]: (root) CMD (/home/krzysiek/skrypt) Nov 13 17:47:01 krzysztof /USR/SBIN/CRON[1533]: (root) CMD (/home/krzysiek/skrypt)
* * * * * /home/krzysiek/skrypt
#!/bin/sh ifconfig eth0 |grep 'RX bytes' |awk '{print $3 $4}' >> /home/krzysiek/plik.txt
i w plik.txt nic mi nie zapisuje...
faktycznie z tamta wersja skryptu to nie chodzi ale jak masz
#!/bin/sh /sbin/ifconfig eth0 |grep 'RX bytes' |awk '{print $3 $4}' >> /tmp/plik.txt echo "$PATH" >> /tmp/sciezki.txt
(ta ostatnia linijka po to zeby pokazac dlaczego nie chodzi)
zobacz tez poczte (standardowo w /var/spool/krzysiek) bo jak tpozniej sprawdzilem byly tam listy ze
/tmp/ttt.sh: line 3: ifconfig: command not found
Acha, poprostu nie było ścieżki...
A jednak mogłem sobie zostawić program pocztowy ;) przynajmiej wiedziałbym że program nie może rozpoznać komendy.
Pozdro