Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktos się orientuje jak zmusić drukarke aby wydrukowala np. w kolorze niebieskim dokument pdf, który jest napisany w kolorze czarnym?
zamiast czarnego tuszu wlej niebieski :P
chyba będziesz musiał edytować tego pdfa
Heh no właśnie z edycją jest problem :-/
jezeli chczesz edytowac tego PDF'a to to moze sie przydac: http://pdfedit.petricek.net/ (potrafi zmieniac kolor i nie tylko)
Nie moge sobie z dziadem poradzić. Po ./configure mam
checking boost/smart_ptr.hpp usability... no checking boost/smart_ptr.hpp presence... no checking for boost/smart_ptr.hpp... no configure: error: You need boost library to compile PDFedit
Pozatym mam architekture amd64 i nie wiem czy ine bedzie z tym problemu.
musisz doinstalowac: libboots-dev libboost-iostreams-dev i chyba libboost-graph-dev ...
pomiedzy ./configure a make musisz dac
export QTDIR=/usr/share/qt3/
libboost-dev libboost-iostreams-dev libboost-iostreams1.33.1
Po zainstalowaniu tych bibliotek u mnie poszło ./configure bez problemu.
// edit
bercik mnie ubiegł, jak szukałem bibliotek :)
Dzieki, udało się :)
Trzeba zapodać przed configoracja jednak
Bo pod koniec konfigurowania walnie błąd.
Ehhh zachcialo mi sie jako tako spaczkowac tego progsa lecz wywala bład, zapodaje tak:
$ export QTDIR=/usr/share/qt3/ $ ./configure $ make #checkinstall checkinstall 1.6.0, Copyright 2002 Felipe Eduardo Sanchez Diaz Duran This software is released under the GNU GPL. ***************************************** **** Debian package creation selected *** ***************************************** This package will be built according to these values: 0 - Maintainer: [ root@host1 ] 1 - Summary: [ Package created with checkinstall 1.6.0 ] 2 - Name: [ pdfedit ] 3 - Version: [ 0.2.2 ] 4 - Release: [ 1 ] 5 - License: [ GPL ] 6 - Group: [ checkinstall ] 7 - Architecture: [ amd64 ] 8 - Source location: [ pdfedit-0.2.2 ] 9 - Alternate source location: [ ] 10 - Requires: [ ] Enter a number to change any of them or press ENTER to continue: Installing with make install... ========================= Installation results =========================== cd doc && ( gmake doc_dist|| make doc_dist ) /bin/sh: gmake: command not found make[1]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /doc' cd user && ( gmake all_no_pdf || make all_no_pdf ) /bin/sh: gmake: command not found make[2]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /doc/user' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all_no_pdf'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/doc/user' cd design && ( gmake all_no_pdf || make all_no_pdf ) /bin/sh: gmake: command not found make[2]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /doc/design' make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all_no_pdf'. make[2]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/doc/design' make[1]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/doc' cd src && make make[1]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src' cd xpdf && make libxpdf make[2]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src/xpdf' cd goo; make make[3]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src/xpdf/goo' make[3]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[3]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src/xpdf/goo' cd fofi; make make[3]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src/xpdf/fofi' make[3]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[3]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src/xpdf/fofi' cd splash; make make[3]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src/xpdf/splash' make[3]: Nie ma nic do zrobienia w `all'. make[3]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src/xpdf/splash' cd xpdf; make libxpdf make[3]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src/xpdf/xpdf' make[3]: Nie ma nic do zrobienia w `libxpdf'. make[3]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src/xpdf/xpdf' make[2]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src/xpdf' cd utils && make make[2]: Wejście do katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2.2 /src/utils' make[2]: `libutils.a' jest aktualne. make[2]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src/utils' cd kernel && qmake && make staticlib /bin/sh: line 1: 8371 Naruszenie ochrony pamięci qmake make[1]: *** [kernel] Błąd 139 make[1]: Opuszczenie katalogu `/mnt/linuxmag/home/ja/sciagaj/magazyn/programy/pdfedit/pdfedit-0.2. 2/src' make: *** [src] Błąd 2 **** Installation failed. Aborting package creation. Cleaning up...OK Bye.
Czy ktos moze coś doradzić?
http://packages.debian.org/cgi-bin/search_contents. … mp;arch=amd64
cd doc && ( gmake doc_dist|| make doc_dist )
/bin/sh: gmake: command not found
Wgląda to na nie zainstalowany pakiecik gmake
Ryszard, Ty podałeś link do qmake przez "Q" a w komunikacie jest gmake przez "G" :] a dziada gmake nie moge znaleźć w repo :-/
BO na amd 64 jest jeszcze fuckernia jesli o soft sprubój schrutować
Problem w tym ze w żdanej dystrybucji debiana nie moge znalezc gmake, w i386 równiez
Są na mndrivach strych mandrekach sciągnij i zainstaluj przez aliena
Są na pewno bo wczoraj widziałem
Dopytam bom nie kumaty wtych sprawach.
Normalny make install instaluje progsa bez problemu.
Po kiego grzyba checkinstall chce do tego qmake (czymkolwiek to jest :])
Czy to, że checkinstall chce qmake to znaczy że to jest wymóg checkinstall'a czy tez odpowiadają za to jakieś mykensy w żródłach pdfedit'a ?
A czy mógłbyć napisac jak normalnie spakietować bo ja całkowicie nie w temacie. Sie debian nie psuje to sie nim nie interesuje :D
Oj, korbol, korbol, w FAQ-u masz nawet mój artykulik.
http://www.dug.net.pl/faq/faq-6-183-Budowanie_prost … r%F3delka.php
Jakby Ci się cosik nie kompilowało, to wywal LDFLAGS z debian/rules
Dzikei.
W Twoim artukule brakuje chyba żeby powstały katalog /debian z zawartoscia wrzucić do katalogu ze zrodlami ale jakos to rozszyfrowalem :]
Deb sie stworzył. Po instalacji deba pojawia sie na liscie pakietów lecz nic pozatym :-/ Czy można jakoś szczegolowo przesledzić proces instalacji z deba?
Dzikei.
W Twoim artukule brakuje chyba żeby powstały katalog /debian z zawartoscia wrzucić do katalogu ze zrodlami ale jakos to rozszyfrowalem :]
Sam się tworzy ten katalog, sam, proszę Ciebię. dhmake sam go tworzy. Skąd wziąłeś ten katalog? I nigdzie go nie trza wrzucać jest już na miejscu.
Jak wydasz polecenie dh_make -e mail@mail -f ../źródełka.tar.gz
to otrzymujesz - katalog /debian w źródełkach, źródełka.orig.tar.gz plik .dsc i plik .diff.gz
Weź se rozpakuj powstałego deba w arku lub zobacz w mc. I co jest wypluwane przy budowaniu pakietu.
Heheh szkoda gadać. Kombinowalem zapewne też z tym drugim posobem na raty i tak sie zakracilem ze stare zrodla rozpakowalem i tam przekopiowalem /debian powstały ze sposobu robionego na raty. Ale namotałem.
Szkoda gadać, zaraz zrobie to jesze raz jak nalezy :D
ale jakby nie było jakis deb sie stworzył :]
Eeeeee cosik nie wychodzi.
Powstają tzry pliki
pdfedit_0.2.2-1_amd64.deb pdfedit_0.2.2-1_amd64.changes pdfedit_0.2.2-1.dsc
Deb ma mikroskopijne rozmiary a wiec coś jest nie teges.
Chcialem zapytać jeszcze w ktorym momencie mam wykonać
oraz
./configure
bo takie mykensy musze zapodać aby sie normalnie make install'em zainstalowało.
Czy deba powinienam pod rootem robić czy spod usera mozna?