Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam
mam zainstalowaną baze danych mysql
ladnie chodzi loguje sie przez ssh stworzylem sobie usera nadalem prawa do utworzonej bazy bez problemu robi sie wszystko.
ale chcialem skorzystac z programów MySQL- admin oraz MySQL-navigator zainstalowalem na swoim desktopie (debian etch) i zonk nie moge sie polaczyc z serwerem.
wczesniej w pliku /etc/mysql/my.cfg "zahaszowalem" linijke skip_networking oraz nie mam zadnych wpisów typu bind-address ...
probowalem szukac na forum ale nie znalazlem :( odpowiedzi na moj problem.
z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
zobacz w konfiguracji bazy danych czy przypadkiem nie masz dopuszczenia tylko z localhost (ustawienie domyslne) ...
chodzi o wpis
bind adress = 127.0.0.1
to ujolem w komantarz zeby tego nie czytal. i nadal nie moge sie polaczyc za pomocą msql-admin i msql-navigator
lepiej podaj tam normalne IP serwera (zamiast wykomentowywac) i zwroc uwage na wpisy w samej bazie danych (sql) ktore ograniczaja dostep poszczegolnym uzytkownikom (host z ktorego moga sie laczyc)
....
ale chcialem skorzystac z programów MySQL- admin oraz MySQL-navigator zainstalowalem na swoim desktopie (debian etch) i zonk nie moge sie polaczyc z serwerem.
.....
Jak pamietam to chyba musisz zalogować się do mysql, zrobić sobie użytkownika, nadać mu hasło a potem przywileje do łączenia się ze wszystkimi bazami lub wybraną z określonego IP (lub wszystkich)
Wyglądało to coś podobnie jak:
GRANT ALL ON PRIVILEGES TO ................
Myślę, że dalej sobie poradzisz. Wujek Googiel zna ten problem;)
pzdr. antek
PS. Na jeszcze istniejącej stronie aurox można znaleźć podręcznik autorstwa Tuptus'a - jest w nim dział o mysql - opisane jak "krowie" na granicy.
Strony: 1