Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siemka
Wybaczcie trochę głupie pytanie.
Jak sprawić by pasek menu stał się przexroczysty ?
Pozdro
Centrum sterowania, wygląd i bzdety, style, efekty gui.
Szlana kula mówi mi że chodzi o kde.
No to musze cie zmartwić bo twoja
szklana kula się myli :-)
Używam Gnoma.
PS. Chodzi o to aby przezroczysty był pasek
i ikonki na nim się znajdujące
No to musze cie zmartwić bo twoja
szklana kula się myli :-)
Używam Gnoma.
Spoko, jeszcze jest na gwarancji.
Nie mam gnome'a, ale o ile sobie dobrze przypominam to:
1.Bierzesz myszkę w łapę. To takie urządzenie z kabelkiem, zazwyczaj dwoma guziczkami i kuleczką do kręcenia. Tylko żeby nie zmyliło Cię, jeśli będzie więcej guziczków lub kuleczek.
2.Najeżdzasz wskaźnikiem na pasek menu. Wskaźnik, to taka strzałeczka na monitorze. Monitor z kolei, to taki telewizor, stoi na stole/biurku i jest podłączony do skrzyneczki z diodami, która często stoi pod stolikiem/biurkiem. Klikasz prawym guziczkiem na tym pasku menu patrząc w monitor, a nie w skrzyneczkę, bo na skrzyneczce wskaźnika nie znajdziesz.
3. Wybierasz właściwości i tło.
4. Tam znajdziesz taki posuwak i guziczki. Posuń tę wajchę i ponaciskaj guziczki. Powinieneś po jakiejś godzinie znaleźć opcję pozwalającą na uruchomienie przezroczystości w pasku menu w gnomie.
Więcej nie powiem, bo już nie pamiętam.
Opcje znaleźć łatwo ale działa kiepsko. Nie da się tak zrobić by cały pasek był przeźroczysty. Menu (Aplikacje, miejsca, itd.) nadal ma tło, podobnie jak ikonki w trayu. Koniec końców wyglądalo to paskudnie (przynajmniej u mnie). Chyba szkoda zachodu.
chyba żeby się różnymi compizami bawić, tylko czy warto?
HAHA !!! I tu sie mylisz daniel bo mam myszke radiową z pięcioma
guziczkami :)
A tak na serio to ty chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi
chodzi. Więc oszczędz sobie zachodu, sił i prądu na tego
typu wypowiedzi.
Asinus: Właśnie o to mi chodziło. Wiem jak sprawić
by menu było przezroczyste. Ale ikony i menu nadal
pozostają szare. Wygląda to lekko mówiąc źle.
PS. daniel skoro nie pamiętasz to poco to napisałeś ?
THX
A tak na serio to ty chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi
chodzi. Więc oszczędz sobie zachodu, sił i prądu na tego
typu wypowiedzi.
Nie omieszkam się dostosować.
PS. daniel skoro nie pamiętasz to poco to napisałeś ?
Starałem się upodobnić poziom swojej wypowiedzi do poziomu pytania, które Ty zadałeś. I chyba mi się to udało.
Pozdrowionka. :P
No, to miło, że sobie wszystko wyjaśniliśmy Daniel.
Czyli co ? Nie da się tego zrobić ?
Lipny ten Gnome. Coś mi się zdaje że będe musiał
pogodzić się z KDE :{
AD1
Osobiśćie mnie to wali jak to ma wyglądać
AD2 Ma ten Desktop śmigać bez jakiejkolwiek zwiechy a takie bajery i szmery jedzą ramy i zamulają
AD3 KONIEC i Pozdrawiam wszystkich wsio
r2d2 sprawa jest nieco bardziej zakręcona. Na Gnomie z Ubuntu 6.06 ta przeźroczystość działa całkiem nieźle (Gnome 2.14 o ile mnie pamięć nie myli). Ale jak się domyślam pytałeś o Gnome'a z repo sida (także 2.14). Tam jest tak jak opisałem.
Chodziło mi o Gnome z repozytorium
Sarge'a.
A czy w unstable lub testing Gnome jest w
nowszej wersji niż w stabilnej ?
Wychodzi na to, że w testing jest 2.14 -> http://packages.debian.org/testing/gnome/gnome
JA smigam na Sidku i byłem w szoku,że na ubuntu mają gonoma2.16 a na Debianie wersje już przestarzałą>A dokładniej jakogoś to interesi to od nowego roku ma być juz wersja 2.18 i Też na Ubuntu a Debian Swąja drogą osobno kroczy.Poza tym ten temat na forum był omawiany