Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Zauważyłem dość dziwne zachowanie MPlayera pod koniec odtwarzania filmu [DIV3], dokładniej mówiąc wtedy gdy filmu jako takiego już nie ma tylko lecą napisy.
Pierwsza sprawa to przewijanie. Standardowo strzałki <- i -> powinny powodować skok o 10 sekund i tak jest na filmie, ale nie na napisach. Wtedy wciśnięcie -> przskakuje do końca pliku, czyli jakieś kilka minut. Czy jest jakiś sposób, aby przeskakiwać standardowo o 10s?
I druga sprawa to zrzut ekranu. Nie da się go zrobić (scrotem) na napisach. Wprawdzie początkowo plik z domyślną nazwą wyświetla się w przeglądarce poprawnie, ale:
a) zmiana nazwy lub przeniesienie pliku powoduje, że widać już tylko ciemne pole. Jeśli nazwa nie jest zmieniana, a plik nie jest przenoszony to:
b) wykonanie następnego zrzutu powoduje automatyczną podmianę tego starego na nowy. Pomimo, że to dwa różne pliki o innych nazwach i wykonane na innej klatce to pokazują to samo... Nie wiem jakim cudem... Wszystko to do momentu wykonania czynności z punktu a). Zrzuty ekranu robione podczas wyświetlania filmu (ten sam plik divx) wykonywane są jak najbardziej poprawnie.
Nie wiem z czego to wynika, może te napisy są jakoś inaczej kodowane niż reszta filmu? W każdym razie bardzo zależałoby mi na rozwiązaniu tych problemów, szczególnie na wykonaniu zrzutu.
Filmy są często tak kodowane, żeby końcowe napisy były skompresowane możliwie jak najbardziej, w celu zdobycia miejsca na lepszą jakość akcji filmu.
Mplayer ma własny mechanizm zrzucania klatek, poczytaj mana, było na forum.