Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
mam pytanie do ludzi, ktorzy juz pewnie walczyli z tym tematem, mianowicie chodzi mi o emulacje aplikacji MS-DOS. Uzywalem kiedys doxbox'a, ale wiem tez ze jest cos takiego jak dosemu. Ktore z tych emulatorow polecacie i dlaczego ??
pozdrawiam
heh el Cybek() czy tez Lite-on sie tym bawil (szkoda ze go nie ma)
Ja bym polecał qemu, zainstalujesz na tym emulatorze spokojnie dosa, a tam kazda aplikacje napisana pod MS-DOSa.
Pozdrawiam
(szkoda ze go nie ma)
:D
ja swego czasu korzystałem z "dosemu" i nawet jak na moje potrzeby (jakieś tam proste rzeczy z DOS`a to pięknie chodziły :)
ale do większych DOS'owych rzeczy się nie nadawał (za czasów jak korzystalem, nie wiem jak na dzień zdisiejszy ale myśle ze podobnie...) choć osobiście chyba polecam ;)
ale jak chcesz tak porządnie to rzeczywiście, weś sobie jakiegoś DOSa (np. darmowego?? DR-DOS`a) i postaw na QEMU :)
i masz prawdziwego w pełni do zabawy DOS'a :)
Ja też używałem dosemu, ale nigdy go nie zaprzęgałem do jakichś poważniejszych zadań. Nie wiem, czy go polecać, bo ani go nie wykorzystywałem za mocno, ani alternatyw żadnych nie znam.
Ja używałem dos-boxa i dos-emu. Programy dla księgowej na tym śmigały bez problemu. Jedyny ból i to poważny, to nie chciało drukować anie na igłówce, ani na atramencie.
Zainstalowałem Free-dosa i wszysko ok
dzieki za pomoc
no nawet interesowalo by mnie QEMU, ale to jest aplikacja ktora dziala przez siec bedzie sie mozna dostawac do niego z kilku stanowisk ???
pozdrawiam