Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2004-05-03 23:01:33

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Srodowisko graficzne - zwisy

Skoro się zarejestrowałem to nabije wam troszke topiców.

Od ok 6 miesiecy męczę się ze stabilnością mojego linuxa w środowisku graficznym. Próbowałem róznych dystrybucji i dalej to samo. System podczas normalnej pracy potrafi przestać reagować. Mysz, klawiatura nei działa. Przez SSH nie sprawdzałem czy jest dostep do komputera. Ostatnio nawet już próbuje od podstaw wszystko instalować bez zbędnych rzeczy. Na Debianie jest to chyba najłatwiej.

Na początku  myślałem, że to wina kernela - za dużo opcji które są niepotrzebne ale kamikaze mi zrobił config i jest chyba OK (nawet dzwięk). Nie uruchomię środowiska graficznego na sterownikach vesa ani NV bo mam za nową karte graficzna - GeForce FX 5200 więc zanim cokolwiek robie to po kompilacji kernela wgrywam sterowniki nvidia. Wersje już różne sprawdzałem i efekt ten sam. Wyczytałem, że można kombinować z opcja NvAGP 1, 2 lub 3 (0 chyba też) ale to nie pomaga.

Jest bardzo ciężko pracować na systemie który w każdej chwili może się zawiesić bez powodu więc opadam z sił. Skłonny byłbym chyba nawet ogłosić konkurs na rozwiązanie takiego problemu. Popytałbym się na forum www.nvnews.net ale z moim angielskim to nie da się.

#2  2004-05-04 12:18:44

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Srodowisko graficzne - zwisy

Skoro się zarejestrowałem to nabije wam troszke topiców.

Od ok 6 miesiecy męczę się ze stabilnością mojego linuxa w środowisku graficznym. Próbowałem róznych dystrybucji i dalej to samo. System podczas normalnej pracy potrafi przestać reagować. Mysz, klawiatura nei działa. Przez SSH nie sprawdzałem czy jest dostep do komputera. Ostatnio nawet już próbuje od podstaw wszystko instalować bez zbędnych rzeczy. Na Debianie jest to chyba najłatwiej.

Myśle, że to może być wina jakiejś przegrzwającej się części w Twoim komputerze, procesora lub grafiki. Możesz to sprawdzić grając dłuższy czas w jakąś wymagającą grę 3D (proponuje q3 :>). Jeśli się zwiesi bez powodu (zwykle zamrożenie ekranu) to raczej wina sprzętu. Możesz kontrolować temperature (z biosu, za pomocą lmsensors (linux) lub motherboard monitor (windows)). Może wtedy dowiesz się co sie grzeje.

Pozdrawiam

#3  2004-05-04 14:39:39

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Ja bym wykluczył przegrzewanie się czegokolwiek. Temperaturę procesora sprawdziłem teraz a komputer chodzi mniej więcej non stop tyle, że nie gram ale mam obecnie temperature 28 stopni na procku. Na Grafice nie wiem czy da się sprawdzić ale raczej wątpie, że to wina temperatury. Wiatraczki są orginalne więc chyba producent zadbał o dobre chłodzenie. Jak gram czasem w gry typu Unreal 3 kilka godzin to nie ma szans na zwis komputera (windows) dzieje mi się to tylko w linuxie. Mialem raz tak, że za każdym naciśnięciem menu edycja w mozilli się wieszał ale to może był przypdaek. ogólnie dzieje się to w różnych czynnościach jak np pisanie w kadu lub przeglądanie stron a to chyba nie jest wymagajaca czynność.

#4  2004-05-04 17:52:50

Tech - Wielki Brat

Tech
Wielki Brat

Mialem podobne problemy (linux, winda). Zawsze ten sam objaw, dziala normalnia a po jakims czasie robily zwieche raz pochodzily okolo 1min a nieraz po 30-40min.

Na 1 kompie winna byla tasma laczaca hdd z plyta (niby cala a po dokladnuch ogledzinach okazalo sie, ze jeden zobek wyskoczyl z tasmy)
Na 2 kompie okazal sie felerny RAM
Na kompie 3,4,5 przegrzany byl procek

Twoj przypadek wyglada na przegrzany lub uszkodzony procek (odpal na jakis czas jakis livecd i sprawdz jakie tam beda objawy)

Ktoś mądry kiedyś powiedział: jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to się nie odzywaj !!!

Linux Registered User: #344405
GnuPG - C22A 2BA8 BECA 173F 713B A57B DF1A C4B4 E282 AE82

#5  2004-05-04 20:40:29

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Próbowałem na: knoppix 3.3 i 3.4 Mandrake (9 chyba) Aurox od 9.1 i 9.2 i przez ostatni okres pół roku na Debianie (obecnie SID ale jestem pewien że to nie wina pakietów z unstable).

#6  2004-05-04 20:57:56

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Sprawdzałem teraz temperature pod windowsem a chciałbym sprawdzić pod linuxem temperature procesora i dysku. Na windowsie wyszlo mi ze dysk ma temperature 40 a procesor 25 wiec chyba nie tak zle choc jako dysk to troche duzo mi sie wydaje. Nie wiem czy mam mozliwosc sprawdzenia temperatury grafiki.

Dodane:
Potrzebuje mieć takie moduły w jądzrze: intel-agp.ko, nvidia-agp.ko (do tych nie jestem pewien czy to możliwe) oraz agpgart.ko (ten napewno powinien być). Gdzie tego szukać podczas kompilacji. Konfiguruję poprzez menuconfig pod konsolą może być też przykład kawałka pliku .config.
Sorki ale może się wydać, że jestem wymagający i leniwy ale tak nie jest :)

#7  2005-04-23 08:33:29

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Problem nareszcie rozwiązany. Stawiałem na sprzęt i się nie pomyliłem. Wymiana płyty głownej dopiero przyniosła pożądany efekt.
Nareszcie mogę w 100% przenieść się z win na Debiana.

#8  2005-04-23 23:19:40

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

he no widzę że cały rok na to czekałeś ;)

pozdro

linux regd. user #248790

#9  2005-04-24 09:47:50

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Rok.. mało powiedziane. Od września 2003 :P (wtedy zmieniłem komputer z myślą o zmianie systemu - większy dysk, możliwość posiadania 2 systemów itd)

#10  2005-04-25 13:09:20

SpOOnman - Użytkownik

SpOOnman
Użytkownik

Szkoda, ze nie napotkalem tego tematu pol roku wczesniej, kiedy sam rozwiazalem identyczny problem. Problemem jest plyta glowna, ktora gryzie sie z nvidia tylko na linuxie. Po wymianie plyty na nowy model z nForce, problem bez zadnych zmian w systemie minal (oczywiscie nowe jajko, ale tylko odpowiednie stery do plyty pozmienialem).

Tutaj - http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=31 … goto=lastpost - jest obszerny topic o tym problemie.

#11  2005-04-25 15:50:21

Mick - Członek DUG

Mick
Członek DUG
Serwis

Ja poprzednio miałem GigaByte 8IPE1000 rev.1 a teraz mam GigaByte 8IPE1000pro-g wiec nie taka duża różnica. Patrząc po wyglądzie (poza paroma dodatkowymi rzeczami typu dual bios czy karta sieciowa) różni sie lekko rozmieszczeniem chipów baterii itp.

Nie chciało mi się czytać całego tego z nvnews bo nie jestem aż tak biegły z angielskiego ale chyba nie miałem innego wyjścia niż zmiana płyty? Chodzi mi o to czy bez wymiany można było kombinować z innymi sterami, patche itp.

Stopka forum