Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Dysponuję połączeniem z internetem przy pomocy łącza radiowego przez sieciówkę, od niedawna uwierzytelnianego przez pppoe.
Co jakiś czas(kilka godzin) brutalnie mnie rozłącza(niezależnie od obciążenia łącza). Co ciekawe czasem zastosowanie #poff dsl-provider a następnie #pon dsl-provider sprawy nie rozwiązuje. Muszę od początku konfigurować sieć przez pppoeconf i wtedy spowrotem zaskakuje połączenie. Nie wiem czy rozłączanie jest winą operatora, czy błąd leży gdzieś po mojej stronie. Mój plik /etc/ppp/peers/dsl-provider:
noipdefault defaultroute replacedefaultroute hide-password #lcp-echo-interval 30 #lcp-echo-failure 4 noauth persist #mtu 1492 #persist #maxfail 0 #holdoff 20 plugin rp-pppoe.so eth0 usepeerdns user "40621320-347i"
Czy zrobiłem coś źle? Byłbym wdzięczny za pomoc, gdyż w tej materii jestem kompletnym laikiem.
Drugie pytanie - jak spowodować uruchamianie łącza automatycznie przy starcie systemu? W Ubuntu po pppoeconf tak miałem, Debian się opiera. :)
Pozdrawiam
Mój /etc/network/interfaces i pppoe ładuje się pzry starcie:
auto lo
iface lo inet loopback
# This is a list of hotpluggable network interfaces.
# They will be activated automatically by the hotplug subsymapping hotplug
mapping hotplug
script grep
map eth0
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.253.XX
netmask 255.255.255.0
up
/sbin/iwconfig eth0 ap 00:0X:XX:01:XX:XX &&
/sbin/iwconfig eth0 essid M-rozogi
auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
provider dsl-provider
# please do not modify the following line
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconf
albo dodac do /etc/rc.local :
pon dsl-provider
Interfaces mam praktycznie identyczne. Po drugiej metodzie dalej muszę odpalać pppoeconf. W ogóle te połączenie jest bardzo dziwne, bo czasami trzeba i drugi raz pod rząd pppoeconf odpalać żeby zaskoczyło.
Pod Windowsem nie ma problemów.
Zgłupiałem kompletnie.
Mój plik dsl-provider :
noipdefault
usepeerdns
defaultroute
hide-password
lcp-echo-interval 20
lcp-echo-failure 3
connect /bin/true
noauth
persist