Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
mam takie małe pytanko. chcę sobie wydrukować man-a dla jednego z programów załóżmy że dla groff. daje man groff > plik wszystko fajnie w pliku tylko ż:
OOPPIISS
" _l_e_s_s jest programem podobnym do _m_o_r_e (1),"
jest to właśnie w takiej formie. jak sprawdzić w jakim kodowaniu jest to i jak przekonwertować na coś czytelniejszego. do tego drugiego mozna uzyć iconv-a. ale jak rozpoznać teraz to kodowanie ??
Manuale są przeważnie kodowane w iso8859-2
Możesz skorzystać z konquerora do wydruku manów, w pasek adresu wpisujesz:
man:/usr/share/man/pl/man1/mplayer.1.gz
i zmieniasz kodowanie na iso8859-2.
Można mana przekonwertować przy pomocy iconv. Do wykrywania kodowania można użyć programów z pakietu enca.
OOPPIISS
" _l_e_s_s jest programem podobnym do _m_o_r_e (1),"
te dziwne znaczki to nie kodowanie PL znaczkow tylko znaki sterujace terminalem - opowiedzilne za podkreslenia czy tez pogrubienia w terminalu (np. litera backspace litera daje pogrubienie zobacz `echo -e "tbt" | less`)
BTW u mnie (man w wersji 2.4.3, 2005-07-03) man wykrywa przekierowanie do pliku i man cos > plik daje wynik bez tych znaczkow ale za to man cos | less powoduje utrate formatowania ...
dzięki chłopaki pomogło :-D