Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No siema, poniewaz zawsze robilem partycje windowsowym ParitionMagickiem, a teraz nie mam windowsa to jest problem. Mam dysk 20gb podlaczony, i wykrywany jako hdc. Potrzebuje zrobic :
partycja1: 2,5Gb typ: raiserfs partycja2: 1,5Gb raiserfs partycja3: 312,5Mb swap
i nie wiem jak to zrobic. Probowalem cos dzialac cfdiskiem, ale tam nie moge wybrac typu partycji, jest po prostu : 'linux', a jak chcialem wybrac inna z listy, to nie ma tam raisera, ani zwyklego linux-swap :(. Zanim zaczne mieszac dalej, prosze o fachowa rade, ?
C.
ps: jak przeformatowac partycje np: ext2 -> na raisera?
ja do partycjonowania używam gparted
kiedyś u kumpla w akcie rozpaczy sformatowałem dysk... w instalatorze Debiana :D
No, apt-get nie moze znalezc
gparted
, uzywam stable, + backporty.
C.
zdecydowanie polecam instalator sarge'a, w ostateczności jakikolwiek liveCD, w każdym jaki widziałem jest gparted lub qtparted
hm, no tak, tylko ze na 'serwerze' jest tylko tryb textowy. Sproboje jakos cfdiskiem cos porozkminiac.
C.
ps: Mozna jakos ponownie uruchomic ten program do partycji ktory dziala podczas instalacji systemu?
hm, no tak, tylko ze na 'serwerze' jest tylko tryb textowy. Sproboje jakos cfdiskiem cos porozkminiac.
C.
ps: Mozna jakos ponownie uruchomic ten program do partycji ktory dziala podczas instalacji systemu?
Każdy program do partycjonowania jest trudny i niebezpieczny dla danych jeśli nie wie sie co się robi.
Cfdik jest bardzo przejrzysty i prosty w obsłudze.
http://asseq.pl/modules/articles/article.php?id=12