Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam płytkę Asus'a P2B-DS z wbudowanym kontrolerem SCSI z biosem SCSI v. 3.0.
Po dodaniu dwóch dysków SCSI na nowej taśmie BIOS kontrolera wykrył nowe dyski, lecz jajko już się buntuje.
http://meteo.2o.pl/dmesg
Pozycje urzadzeń:
0 18Gb
1 CD RW
2 streamer
3 -
4 18Gb
5 CD
6 -
7 -
8 9Gb
9 9Gb
11 terminator (ustawiony w BIOS'ie kontrolera)
Na pierwszej tasmie są: 0, 2, 4
Druga taśma: 1, 5
Trzecia: 8, 9
Nie wiem czy powinienm dac terminator na tasme trzecia... malo sie znam, na dyskach widzialem "Enable Terminator Power Supply" - mam to zewrzec na jedym z dyskow ?
Błagam o pomoc
Trzecia taśma musi być zakończona terminatorem. Co prawda w serwerku który mam, terminator ma formę modułu, który wpina się do ostatniej wtyczki na taśmie SCSI, ale są urządzenia mające wbudowany terminator uakywniany przez ustawienie zworki, jak i działający automatycznie.
Jeśli terminator jest na dysku to po jego włączeniu ten dysk musi być podpięty do ostatniej wtyczki na taśmie (licząc od kontrolera). Terminatory muszą być tylko na początku i na końcu magistrali SCSI, na początku załatwia to kontroler, na końcu może być jak opisałem powyżej.