Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam lamerskie pytanie jak w tytule. Trzeba mi sprawdic doklanie wersje debiana (czy stabilna czy nie). Znalazlem w pliku /etc/debian_version informacje o versji ale nie moge nigdzie znalesc info o stabilnosci.
Pozdrawiam
glizda1125
http://www.debian.org/releases/
Jak by kolega jeszcze mogl wyjasnic w jaki sposob moze pomoc mi ten link to bym byl wdzieczny.
To proste, jeśli kolega ma w pliku liczbę, np. 3.1 to znaczy, że kolega ma wydanie stabilne, w przeciwnym razie będzie tam "testing/unstable" co oznacza "testowa/niestabilna". A na stronie kolega może wyczytać:
* The next release of Debian is codenamed ‘etch’ — no release date has been set
* Debian GNU/Linux 3.1 (‘sarge’) — current stable release
* Debian GNU/Linux 3.0 (‘woody’) — obsolete stable release
* Debian GNU/Linux 2.2 (‘potato’) — obsolete stable release
* Debian GNU/Linux 2.1 (‘slink’) — obsolete stable release
* Debian GNU/Linux 2.0 (‘hamm’) — obsolete stable release
Czy teraz kolega wie w jaki sposób może pomóc strona o wydaniach debiana do sprawdzenia stabilności wersji? :)
ps. powyższe nie oznacza, że ktoś nie mieszał repozytoriami.
Wielkie dzieki!!!!!!
Pozdrawiam
tak z ciekawości: chcąc określiś wersję nie lepiej zajrzeć do wpisów w sources.list? :)
Azhag: to określ mój system po sources.list :P
jesteś przypadkiem skrajnym ;)
zresztą określ swój system po /etc/debian_version :P
pomijając fakt, że możesz tam wpisać co chcesz, to jak ma się zawartość tego pliku do robienia upgrade'u z np. sarge'a na sida? :)
PS. proszę, piszcie mojego nicka z małej litery :)
Po prostu jestem twardziel :D
Upgrejdzik ze stable idzie jak najszybciej - kluczem jest /etc/apt/preferences - co ustawimy to mamy ;].
Ave :)
Mozna zapożno pisze ale ...
cat /etc/debian_version
powinno wyjasnic sprawe :)
edit: przepraszam .. tak to jest jak sie najpierw odpowiada a poem do konca
czyta pytanie :(
przepraszam
Witam
w pliku etc/debian_version mam napisane testing/unstable ale nie mam podanego nr wersji, gdzie to mogę sprawdzić?
Pozdrawiam
http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-ftparchives
Warto poczytać ;] od punktu 5.2 w dół ;]