Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bo nie w tym pliku dopisales, dopisz do ~/.mplayer/config
albo jesli chcesz zeby dzialalo dla wszystkich userow to dopisz do /usr/local/etc/mplayer/mplayer.conf
Bo nie w tym pliku dopisales, dopisz do ~/.mplayer/config
..[cut]
To oznacza że katalog .mplayer znajduje się w katalogu domowym użytkownika czyli /home/twoj_login/ . Katalog ten jest ukryty jak wszystkie katalogi zaczynające się od kropki.
Dopisałem do .mplayer/config vo=x11 i nic :( wraz nie chce otworzyć automatycznie :(
A /usr/local/etc/mplayer/mplayer.conf wogule nie mam.
Dziwne, u mnie dziala...
Napisz pelna sciezke pliku, do ktorego dopisales
Takie lamerskie rozwiązanie: używaj gmplayera i tam w opcjach wybierz x11
z automata zapisze to w ustawieniach dla gmplayera ( gmplayer mplayer z gui).
Brzydkie rozwiązanie, ale szybkie.
Znalazłem lepsze :)
Wklepałem to nie w .mplayer/config tylko w gui.conf i śmiga :)
Tylko jak wezmę na Full Screan to daje czarne ramki na fullscrean-a a na środku mam pocztówkę z filmem.
Rozwiązałem problem zoom-a.
Teraz pytanie. Dlaczego jak chce załadować napisy to wywala mi film?
I co z polską czcionką ?
Z tego co pamietam to musialem dosysac fonty, ale nie wiem jak to jest w przypadku mplayera z paczki. Poszukaj najpierw fontow w ~/.mplayer i w innych katalogach, gdzie mplayer trzyma swoje pliki. Jak tam nie bedzie to najprawdopodobniej nigdzie nie ma, ale mozesz jeszcze uzyc locate. W tym celu najpierw uruchom updatedb (chyba ze juz to odpalales po instalacji mplayera) - to potrwa dluzsza chwile. Potem wpisz np. locate font | grep iso-8859-2
Jezeli nic nie znajdzie to musisz dossac fonty z netu. Nie pamietam skad je sciagalem, zapytaj googla. Polecam tez lekture man mplayer.
Rozwiązałem problem zoom-a.
Teraz pytanie. Dlaczego jak chce załadować napisy to wywala mi film?
I co z polską czcionką ?
w ~/.mplayer/config (mplayer z paczki, nie wiem czemu, ale większość ludzi we własnych kompilacjach nie kompiluje z fontconfig) wpisać:
fontconfig = "1"
font = "dejavu sans"
#font = "arial"
subfont-text-scale = "3,4"
subcp = "cp1250"
Dopisałem w ~/.mplayer/config i teraz wygląda tak:
# Write your default config options here!
vo=x11
fontconfig = "1"
font = "dejavu sans"
#font = "arial"
subfont-text-scale = "3,4"
subcp = "cp1250".
Przy poleceniu
mplayer -vo x11 -sub /home/marek/Filmy/snatch-pl.txt /home/marek/Filmy/Snatch.avi
wszystko jest ok. Film się ładuje z polskimi napisami.
Gdy chce załadować bez konsoli (z mplayera) nie daje rady z napisami i zamiast ą,ę mam _,_