Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jak zrobić taką rzecz. Klient otwiera stronke to pokazuje mu sie komunikat ze do x daty musi wnieśc opłate. Klient klika na stronce w np przycisk OK po czym ma normalnie juz neta.
BOA ci pomorze nawet w FAQ jest
BOA jest opisana juz jak zablokowac....a kolega i w sumie ja chciałem komunikat przypominajacy :D
zrobic to mozna na tej samej zasadzie tylko ze skrypt / plik z lista blokowanych adresow musialby byc regenerowany dynamicznie (znaczy sie po kliknieciu kontynuuj w pliku tym wykasowywana jest blokada z tej koncowki)
???? mozna troszeczke jasniej ??...moze masz jakies HOWTO badz cos podobnego zeby cos takiego zrobic ;D
???? mozna troszeczke jasniej ??...moze masz jakies HOWTO badz cos podobnego zeby cos takiego zrobic ;D
niestety bedzie ciezko a HOWTO nie mam - to tylko moj pomysl jak mozna zabrac sie do problemu: zrobic plik tekstowy z lista MAC/IP ktore chcemy poinformaowac ... przekierowanie jest na skrypt php/cgi ktory wyrzuca z tego pliku linije odpowiedziana za koncowke z ktorej zostal wywolany i przeladowuje iptables (lub usuwa tylko regule blokady)
GuruPL niestetty nie znalazłem :/
Kiedys bylo to na takiej stronce:
http://www.hellousers.glt.pl/
nawet byl to chyba jakis projekt (patrz: google) ale nie wiem dlaczego nie moge sie wbic na stronke
apropo boa to mam taki problem ... gdy jest w firewallu przekierowanie na squida to jak kogoś sie wrzuci do shitlisty to i tak nic nie daje .... dalej ma połączenie i moze surfować po necie.
Dopiero jak regułe squida wyłącze ten shitlist działa.
Jak zrobić by to działało z squidem ????
dobra , rozwiązane.
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp --dport 80 ij REDIRECT --to-port 3128 trzeba przenieść z ipf do add_host na końcu gdzie się blokuje userów
teraz przydałoby się coś takiego jak możliwość dalszego surfowania po wciśnięciu np OK .... może ktoś z Was wie jak tego dokonać ???
Witam Wszystkich, nie bede zakladal nowego topicu, gdyz nadal nie moge poradzic sobie z tym problemem zawartym w temacie :P. Czy Ktos z Was ma "lekarstwo" na ten problem ?? :(
Noooooo! Raczki wam odjelo, paluszki podpadali i nie umiecie na klawiaturze napisac odpowiedniego hasla w googlach????
Dla tych, co 'moga inaczej'":
http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=66550&sid … cc1f47c4b7a03
Jest tam chyba wystarczajaco duzo linkow i materialu do experymentow.
Pozdrawiam.
Znalazłem bardzo ciekawy art wlasnie dot. tych komunikatow, tylko ze nie znam php to czy ktos znajacy moglby pomoc przerobic ten skrypt zeby działał bez uzycia sudo ?? oto art. : http://koczis.opensys.pl/komunikat.html
tylko ze nie znam php to czy ktos znajacy moglby pomoc przerobic ten skrypt zeby działał bez uzycia sudo ??
tu nie chodzi o php tylko o to ze dodawanie/zmieninie regulek iptables wymaga praw root'a ... wiec albo sudo ... albo (ale to jakies dziwaczne) pisanie do jakiegos pliku co zrobic i okresowe (czeste) wykonywanie tego co w tym pliku ...
okej to jak zrobic by zapisywał to do pliku :P a pozniej jak tu "ubrac" w skrypt by dopisywał do iptables ?? :D
np. zamiast sudo dajesz echo i dopisujesz do pliku /tmp/iptab (sa tez funkcje php sluzace do pisania do plikow ... ale w tej chwili nie pamietam) ... nastepnie cronem np co 5 min odpalasz bash /tmp/iptab; :>/tmp/iptab ... albo masz non stop chodzace while true; do sllep 1; bash /tmp/iptab; :>/tmp/iptab; done
ale jest to o tyle niebezpieczne ze wszystkie komendy z tego pliku odpalone beda z prawami root'a ... naprawde lepiej uzyc sudo niz ta metode
PS co masz przeciwko sudo ?
no ja slyszałem ze sudo jest mało profesjonalne i stanowi duze wieksze zagrozenie dla sieci jak ktos ma jeszcze dostep do shella. Wiec wlasnie zastanawiam sie jak to zrobic bez uzycia sudo ;]