Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problem. Mam montowany automatycznie sieciowy system plików z mojego serwerka. Tyle tylko, że montuje się on przeraźliwie długo (około 2 minut). Na starym systemie było moment.
mój fstab:
# /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hde6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hde1 /boot ext2 defaults 0 2 /dev/hde7 /home/kev ext3 defaults 0 0 /dev/hde5 none swap sw 0 0 /dev/hdb /mnt/cd iso9660,udf ro,user,noauto,iocharset=iso8859-2 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto rw,user,noauto 0 0 /dev/hde2 /mnt/fat vfat rw,user,umask=000,iocharset=iso8859-2 0 0 /dev/hde3 /mnt/ntfs ntfs ro,user,umask=000,iocharset=iso8859-2 0 0 /dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 hp:/home/kev/dlaPIII /mnt/nfs nfs rw,user,rsize=8196,wsize=8196,hard,intr 0 0
Na serwerze się nic nie zmieniło.
Czy zapomniałem coś zrobić na swoim komputerze? Wcześniej miałem Etch i teraz też.
Niestety dowiaduję się tylko, co i gdzie montuję, nic więcej nie wypisuje.
No i sprawa się wyjaśniła. Zapomniało mi się zainstalować portmap. Przypomniałem sobie o tym czytając o BSD. Teraz montowanie jest błyskawiczne.
PS. 1,5 miesiąca na rozwiązanie - liczy się wytrwałość :)