Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otóż rozważam w jaki sposob dane sa zapisane na drivepan'e i innych tego typu użadzeniach. W teg rodzaju urządzeniach wykorzystywane sa kości pamięci wnikająć głebiej w ich budowe na fazie kondensatorow i tranzystorow teoretycznie taka pamiec powinna byc zasilana bateria. A w takiej pamieci ROM chodzi mi o podstawowy program biosu dane nie sa utracone mimo, iz nie dostarczamy prądu do nich. W kościach dane nie sa zapisywane fizycznie tak jak na dysku czy plycie i w tej chwili pojawia sie sytuacja nie mozliwa chyba ze pominolem jakis szczegół albo ta technologia wykracza wysoko poaza moja wiedzę
to jest tak:
taką podstawową, najdrobniejszą komórką pamięci FLASH jest tranzystor MOSFET z tzw. 'pływającą bramką'. bramka ta ma mikroskopijną pojemność rzędu 1 fF i jest odizolowana elektrycznie od pozostałych elementów, czyli jak się tam na chama wepchnie jakiś ładunek, to nie będzie on miał się na czym 'uziemić' -> no więc tam zostanie, aż się go nie wypieprzy.
może być taki opis? :]
Rychu ma rację. Ze swej strony dodam, że ten "kondensatorek" w postaci tej bramki mosfeta jest w stanie utrzymać ładunek przez około 10 lat!
No to jest dosyc prawdopodobne to sa wasze domysly czy pewna informacja :)?
no co ty. tak naprawdę to w tym małym pudełku siedzi diabełek i łapie elektrony do koszyczka, a potem nie chce ich wypuścic
jak chcesz to sobie poczytaj. miłej lektury... ;]
Jak ja ubustwiam pdf'y po angielsku to szlak by trafił........