Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wiec... zalogowalem sie na root-a...
cd /
chmod 777 -R /
po restarcie lipa i musialem skakac do serwera bo ssh nie wstalo, na root-a nie mozna bylo sie zalogowac...
minal dzien - logowanie userow dziala, ssh lata... ale niestety musial chmod 755 -R / i tera WSZYSTKIE pliki na dysk maja takie prawa... dla roota to nic ale dla usera to problemy - brak dostepu do tempa itp...
WIEM - dalem d^^y i to ostro... czy jakos mozna przywrocic podstawowe prawa dla kat i plikow...
Jest duzo rzeczy jakie sie wala - jedna z nich jest np. gdy z kota usera prze su chce wejsc na roota przez su to wywala ze
setgid: Operacja niedozwolona
a w logach
Sep 29 15:34:13 debian sshd[3111]: error: open /dev/tty failed - could not set controlling tty: Permission denied
Sep 29 15:34:16 debian su[3116]: + pts/0 exodus:root
Sep 29 15:34:16 debian su[3116]: bad group ID `0' for user `root': Operacja niedozwolona
szczerze - lepiej od nowa postawic debka czy warto to naprawiac
nie wiem dlaczego (pewnie zmeczenie) ze dodalem to -R... chcialem tylko chmod 777 ...
(przed tym przejmowalem w moim katalogu usera pliki na wlasnosc bo niektor zapisywalem spod roota - czyli chown -R <nazwa_usera> <katalog> i cos mi sie wiesznelo w glowie z tym -R i mam placek... )
dzieki z gory za kazda odp...