Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Proszę o radę, ponieważ mam dwie sprawy. Po pierwsze nie wiem czemu, ale jak chcę coś np. zainstalować przez aptitude, to pisze, że następujące pakiety są nieużywane i zostaną odinstalowane: po czym chce mi usunąć prawie 500 MB, czyli praktycznie caly system tzn. środowisko graficzne.
Druga srpawa polega na tym, że jak cokolwiek robię w konsoli, to zawsze wyskakuje mi nastepujący komunikat:
debconf: nie udało się zainicjalizować nakładki: KDE
debconf: (Can't locate Debconf/FrontEnd/KDE.pm in @INC (@INC contains: /etc/perl /usr/local/lib/perl/5.8.8 /usr/local/share/perl/5.8.8 /usr/lib/perl5 /usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.8 /usr/share/perl/5.8 /usr/local/lib/site_perl .) at (eval 19) line 2.)
debconf: powrót do nakładki: Noninteractive
Nie wiem co zrobić...
jak chcę coś np. zainstalować przez aptitude, to pisze, że następujące pakiety są nieużywane i zostaną odinstalowane: po czym chce mi usunąć prawie 500 MB, czyli praktycznie caly system tzn. środowisko graficzne.
Też raz się z tym spotkałem. Poradziłem sobie w następujący sposób:
aptitude install to co chce usunąć
Po tym aptitude przestał mieć mordercze zapędy względem tych pakietów. Może i mało profesjonalnie, ale skutecznie. ;)
Druga srpawa polega na tym, że jak cokolwiek robię w konsoli, to zawsze wyskakuje mi nastepujący komunikat:
debconf: (Can't locate Debconf/FrontEnd/KDE.pm in @INC (@INC contains: /etc/perl /usr/local/lib/perl/5.8.8 /usr/local/share/perl/5.8.8 /usr/lib/perl5 /usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.8 /usr/share/perl/5.8 /usr/local/lib/site_perl .) at (eval 19) line 2.)
Nie wiem co zrobić...
dpkg-reconfigure debconf i zaznacz choćby dialog
Hmm... AgayKhan: dałem tak jak napisałeś dpkg-reconfigure debconf, ale wyskoczyło to samo:
azhag: mówiąc szczerze trochę obawiam się to zrobić, poniważ to mi chce usunąć całe kde i poźniej musiałbym zrobić instalację kde na nowo. Może da się jakoś bez usuwania środowiska graficznego?
A co to za problem zainstalowac kde od nowa? apt-get remove --purge ... apt-get install ...
i już, nie stracisz zadnych ustawień bo są one zapisane w ~/.kde
dodatkowo istnieje szansa ze pakiety kde sa w cache i nie bedzie trzeba nic sciagac (albo przynamniej nie wszystko).
azhag: mówiąc szczerze trochę obawiam się to zrobić, poniważ to mi chce usunąć całe kde
hmmm.. mi po prostu wywalił, że żadane pakiety sa już w najnowszej wersji, wyszedł do znaku zachęty i już nie chciał usuwać (polecenie, które podałem wydajesz zanim aptitude wywali ci kde)
Hmm... AgayKhan: dałem tak jak napisałeś dpkg-reconfigure debconf, ale wyskoczyło to samo:
Wybierz nakładkę dialog a nie KDE. Dialog, dialog i jeszcze raz dialog
znajdz w aptitude pakiet kde i zobacz czy nie ma flagi auto, jezeli ma to ja usun ...
co do `dpkg-reconfigure debconf` to zrob `dpkg-reconfigure -fdialog debconf`
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tym problemem.
bercik: zrobilem tak jak napisałeś: dpkg-reconfigure -fdialog debconf, tylko zamiast zaznaczyć dialog dałem jeszcze raz kde i juz nie mam problemu. Dziwne, ale naprawiło się.
Co do aptitude, to może kiedy indziej to zmienię, jak narazie aż tak mi nie przeszkadza.
Co do aptitude, to może kiedy indziej to zmienię, jak narazie aż tak mi nie przeszkadza.
tylko nie mieszaj apt-geta z aptitude, bo wtedy używanie tego drugiego mija się z celem
chcesz łatwo to zrobić? przekieruj ten komunikat o wywaleniu pakietów do pliku (za pomocą > plik) nastepnie wyedytuj plik zostawiając tylko listę pakietów rzekomo do usunięcia, dopisz przed nią "aptitude install" i skasuj "entery". nastepnie chmod +x plik i wykonaj ten prosty skrypt jako root
tylko nie mieszaj apt-geta z aptitude, bo wtedy używanie tego drugiego mija się z celem
dlaczego ... uzywam w zaleznosci od potrzeb obu i problemow nie mam ...
chcesz łatwo to zrobić? przekieruj ten komunikat o wywaleniu pakietów do pliku (za pomocą > plik) nastepnie wyedytuj plik zostawiając tylko listę pakietów rzekomo do usunięcia, dopisz przed nią "aptitude install" i skasuj "entery". nastepnie chmod +x plik i wykonaj ten prosty skrypt jako root
tylko moze wywal jeszcze z tej listy pakiety ktore lepiej aby byly auto (biblioteki itp)
dlaczego ... uzywam w zaleznosci od potrzeb obu i problemow nie mam ...
jedną z właściwości aptitude jest odinstalowywanie niepotrzebnych zależności - warunkiem jest aby ów pakiet, którego zależności chcemy automatycznie usunąć, zainstalować również przez aptitude
jeżeli używamy apt-get i aptitude naprzemian aptitude w tej kwestii "głupieje"
ale jak sie pokombinuje to mozna to pogodzic (najwyzej po stacie aptitude trzeba jej powiedziec co i jak ...) ;-)
Widzę, że ja jestem jakiś dziwny. Używam aptitude do... odszukiwania pakietów, a do instalacji apt-get only :)
Widzę, że ja jestem jakiś dziwny. Używam aptitude do... odszukiwania pakietów, a do instalacji apt-get only :)
hehe
ja żałuję, że aptitude nie ma opcji build-dep. przez to, jak coś kompiluję, muszę robic coś podobnego - najpierw wpisywać apt-get build-dep coś, po czym aptitude install pakiety z build-dep ;)
Aptitude kiedys mi narozrabial i teraz zesoba nie rozmawiamy od dluszego czsu
jade na tym http://julien.danjou.info/article-apt-build.html
i tym tez http://www.debianusers.pl/article.php?aid=35
i tradycyjnie apt-get