Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chodzi o to że mam aplikacje w php gdzie jakiś dureń zamiast zmiennej konfiguracyjnej wszędzie pisał $zmiennaX ='txt/tsa/www' i teraz jest sobie 120 plików w różnych podfolderach gdzie muszę zamienić te 'txt/tsa/www' na moje.
Czy istnieje jakieś gotowe narzędzie do tego czy sam będę musiał napisać???
Ja używam eclipsa i tam moge przeszukać cały projekt i zamienić wybrany ciąg na inny. Polecam IDE do php. Nie trzeba pisać w notatniku czy vi. Jakby co to perl chyba by dał rade, trzebaby pewnie jakiś skrypt napisać lecący po wszystkich plikach i zamieniających ten ciąg na inny.
grep -r --include=*php --include=*.inc "$zmiennaX ='txt/tsa/www'" * | tr ':' ' ' | while read f ; do echo $f; sed "s#$zmiennaX ='txt/tsa/www'#NOWA_ZMIENNA#g" $f>/tmp/zamiennik; mv -f /tmp/zamiennik $f; done
wpisujesz w terminalu (jako jedna linijke) i odpalasz w katalogu glownym skryptu ....
mozesz tez liste plikow potractowac cut -f1 -d':' | sort |uniq i dopiero wtedy dac do while ...