Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
On jest w stablowych kernel-kbuild, da się jako target dać kernel_kbuild ?
Nie da się. Ja go też nie mam (testing) i wszystko śmiga. spróbuj przeinstalować pakiecik z headersami do tego jądra
adam@misiex:~$ sudo apt-get install linux-headers-2.6.17-1-k7 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Ponieważ zażądno tylko jednej operacji, jest bardzo prawdopodobne, że danego pakietu po prostu nie da się zainstalować i należy zgłosić w nim błąd. Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: linux-headers-2.6.17-1-k7: Wymaga: linux-kbuild-2.6.17 ale nie da się go zainstalować E: Pakiety są błędne
w incoming też nie ma linux-kbuild
leżę i kwiczę
Proponuję skonfigurować kernela przez
Kod:
make randconfig
Można bliżej powiedzieć, co to mi da?
A próbowałes instalowac te nagłówki na beszczelnego ??
dpkg -i --force-depends plik_z_paczką
dobra, to może potem, Bo w tym kbuild w stable są właśnie te pliki, co ich nie ma.
na razie takie pytanie
jak zrobić, by linux-image miał k7 zamiast i386?
i aby linux-headers były jako linux-headers-i386 i linux-headers-k7?
--subarch k7?
co to za target modules_config?
Proponuję skonfigurować kernela przez
Kod:
make randconfigMożna bliżej powiedzieć, co to mi da?
Jak masz farta to wylosujesz prawidłową konfigurację jądra, hehe.
Mi działa wsio charaszo w linux-image, ino mam problem z linux-headers. W 2.6.16 te pliki były, teraz ni ma. A mam taki ładny bootsplash. I moje pierwsze skompilowane jajco własnoręcznie. A tu taka kicha. :-((((
Kurde, to poco tłukłem się 2 godziny z konfiguracją, jak wystarczyło w totka pograć :)
EDIT:
Mi działa wsio charaszo w linux-image, ino mam problem z linux-headers. W 2.6.16 te pliki były, teraz ni ma. A mam taki ładny bootsplash. I moje pierwsze skompilowane jajco własnoręcznie. A tu taka kicha. :-((((
A próbowałeś w sterach nvidii podać ścieżkę do żródeł, z których kompilowałeś?
instalator znajduje nagłowki, kompiluje do momentu, w którym potrzebuje tych plików co podałem z
spripts/mod/modpost
jest ten plik w /linux-sources nie ma go w headers
ot i tyle
To spróbuj zrobić dowiązanie tego pliku z linux-source w odpowienie miejsce w linux-headers. Może pójdźie
instalator znajduje nagłowki, kompiluje do momentu, w którym potrzebuje tych plików co podałem z
spripts/mod/modpost
jest ten plik w /linux-sources nie ma go w headers
ot i tyle
Jest taka fajna opcja:
--kernel-source-path=ścieżka_do_źródeł
Podaj tam ścieżkę do źródeł i ma śmigać.
Czyli da się skompilować z linux-sources zamiast headers?
Nie musisz budować pakietu linux-sources, wystarczy, że podasz tam katalog, z którego kompilowałeś kernela np. /usr/src/linux-2.6.17.1
To dziękuje bardzo. Powiem jak sie udało za jakiś czas, bo akurat teraz będę oglądał "Batmana"
++++++
No, miałeś rację, wielkie dzięki. Mam już zainstalowane stery do nvidii.
Operacja "mój pierwszy raz" zakończona sukcesem ( za czwartym podejściem).
Wielkie podziękowanie dla wszystkich.
Żeby nie tworzyć nowego postu to podłącze się pod ten :P Dziś skompilowałem sobie najnowszego kernelka oznaczonego nr 2.6.17.4 . Był to mój pierwszy raz, potem zrobiłem odpowiedni wpis w grubie i chop na nowego kernela. Musiałem jeszcze tylko doinstalować stery nvidii. No i niby wszystko ładnie śmiga, ale mam problemy z dźwiękiem. Alsa jest włączona, w testerze gnoma dźwięk jest, w kadu dźwięk jest, w rhytmboksie stacje internetowe działają ale gdy chce sobie posłuchać mp3 to już niestety dźwięku nie ma. To samo w xmms, tylko że tu mi wywala jeszcze błęda. Dźwięku również nie ma gdy najeżdżam kursorem na plik dźwiękowy w nautilusie. Brzęczyk systemowy również nie odpowiada. Czyżbym musiał jeszcze raz kompilować?
takie pytanie - a jak sobie zaznaczyłeś w jajcu alsa i oss? Może nie poznaczałeś? I czy alsaconf już była odpalona?
+++++
Dodam teraz, iż mo zbudowaniu swego jajca nmap nie potrafii zidentyfikować mojego systemu tak dokładnie jak poprzednio, tylko, że Linux.
No exact OS matches for host (If you know what OS is running on it, see http://www.insecure.org/cgi-bin/nmap-submit.cgi). TCP/IP fingerprint: SInfo(V=4.10%P=i686-pc-linux-gnu%D=7/8%Tm=44B0234C%O=1%C=2) TSeq(Class=RI%gcd=1%SI=4536EF%IPID=Z%TS=1000HZ) TSeq(Class=RI%gcd=1%SI=4536F0%IPID=Z%TS=1000HZ) T1(Resp=Y%DF=Y%W=8000%ACK=S++%Flags=AS%Ops=MNNTNW) T2(Resp=N) T3(Resp=Y%DF=Y%W=8000%ACK=S++%Flags=AS%Ops=MNNTNW) T4(Resp=Y%DF=Y%W=0%ACK=O%Flags=R%Ops=) T5(Resp=Y%DF=Y%W=0%ACK=S++%Flags=AR%Ops=) T6(Resp=Y%DF=Y%W=0%ACK=O%Flags=R%Ops=) T7(Resp=Y%DF=Y%W=0%ACK=S++%Flags=AR%Ops=) PU(Resp=Y%DF=N%TOS=C0%IPLEN=164%RIPTL=148%RID=E%RIPCK=E%UCK=E%ULEN=134%DAT=E)
No zaznaczyłem alse w jądrze, alsaconf również odpaliłem. Na panelu gnoma aplet pokazuje że dźwięk jest, ale martwi mnie brak brzęczyka systemowego :/
jeśli chodzi ci o tzw. brzęczyk systemowy, to alsa i w ogóle karta dźwiękowa nie ma tu nic do rzeczy, przecież ten głośniczek wpina się bezpośrednio w płytę główną :)
ja też się z początku zdziwiłem, ale w 2.6 obsługę pc-speakera trzeba wkompilować osobno:
Device drivers -->
Input device support -->
[*] Miscellaneous devices -->
<*> PC Speaker support
jeśli skompilowałeś to jako moduł to modprobe pcspkr
no niestety ten sposób na nvidie z jajkiem 2.6.16.18 nie poszedł :|
Skompilowałem jądro jeszcze raz i wszystko jest już ok :D
no niestety ten sposób na nvidie z jajkiem 2.6.16.18 nie poszedł :|
a linux-source były po kompilacji kernela czy przed ( czyli bez niczego)?
Mi zadziałało z takimi po kompilacji ( kiedyś też próbowałem z linux-source bez kompilacji i nie poszło).
To se zassałem linux-source-2.6.18 i taki efekt.
exec make -f /usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk debian DEBIAN_REVISION=nj1 INITRD=YES /usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk:53: No .config file found /usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk:98: *** Please create a .config file. Stop. Failed to create a ./debian directory: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/bin/make-kpkg line 1091.
I co z tym fantem zrobić?
++++
to zrobić:
make xconfig
make-kpkg clean
make-kpkg --revision mtk1 kernel_headers kernel_image --initrd
i poszło.
stery nvidii zainstalowały się bez problemu.
++++++
PO którymś upgradzie już linux-headers ma wszystkie pliki potrzebne do budowy sterów nvidii.
++++
Jak zrobić, żeby była nazwa architektury w nazwie paczki:
dodać --arch-in-name