Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
http://www.tldp.org/HOWTO/Samba-Authenticated-Gateway-HOWTO-3.html
jest to opis samby jako pdc. mniej wiecej dalej niz polowa jest skrypt. moje pytanie jest nastepujace:
jak to dziala
!/bin/sh # # netlogon.sh # # usage: # netlogon.sh <username> # if [ -f /var/run/smbgate/$1 ] ; then exit 0 fi echo $2 > /var/run/smbgate/$1 IPTABLES='/usr/sbin/iptables' EXTIF='eth0' COMMAND='-A' ADDRESS=`cat /var/run/smbgate/$1` GROUP=`groups $1 | gawk '// { print $3 }'` if [ -f /etc/smbgate/users/$1 ] ; then /etc/smbgate/users/$1 $COMMAND $ADDRESS $EXTIF else if [ -f /etc/smbgate/groups/$GROUP ] ; then /etc/smbgate/groups/$GROUP $COMMAND $ADDRESS $EXTIF else /etc/smbgate/users/default.sh $COMMAND $ADDRESS $EXTIF fi fi
z tego co mi sie wydaje to w katalogu/var/run/smbgate powstaje plik z numerem ip usera a pozniej jest to przekazywane jako zmienna $1 do pliku nazywajacym sie jak user.
chodzi mi o zasade jak to ip i nazwa usera "wedruja" po skryptach
wiem ze moze wam sie niechciec czytac tego ale prosze o pomoc dla poczatkujacego admina.