Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
Jestem bardzo nowym uzytkownikiem. Zainstalowałem debiana net-install, jednakże przy instalacji przy oknie wyboru komponentów niechcący zatwierdziłem listę zanim zdązyłem przeczytać co wybrałem. Mam teraz więc zainstalowane gnome, a chciałbym się przerzucić na KDE.
No i pytanie jak odinstalować gnoma? (na dysku nie zmieszczą się oba)
na forum znalazłem jedynie jak odinstalować KDE
apt-get remove --purge KDE*
czy po prostu zamiast KDE w poleceniu wpisać gnome?
Jeszcze jedno pytanie: gnome zawiesza mi się na każdej sesji, wytrzymuje najwyzej kilka minut. Czasem nawet okno logowania juz sie robi "w paski" i nie reaguje.Ten problem mnie prześladuje juz od Red Hata i FreeBSD. Może ja coś źle robię..?
EDIT:
instalowałem z Netinstall, ale mam w domu płyty DVD Debiana 3.1 Sarge, może z tego można wziąść KDE zamiast ściągać?
apt-get remove --purge gnome-core (The GNOME Desktop Environment -- essential components)
Podaj parametry kompa, może coś poradzimy na te paski :)
Pentium 1.8 GH
Dysk debianowy 3 GB
Ram 256 MB
Karta GeForce4 Mx 440 (64MB)
nie wiem czy to ma znaczenie, ale ustawiłem swap na 320 MB (ze względu na rozmiar dysku)
EDIT: a co z tą płytą, mogę z niej zainstalować KDE ?
EDIT: zrobiłem jak pisałeś, zapytało mnie czy na pewno, i poinformowało ze zwolni się 97 kB(cemu tylko tyle?) po czym reboot zrobilem a gnome sie tym wogole nie przejął i staruje jakby nic.. (oczywiscie po minucie kochane paseczki..)
ok juz sobie poradziłem, trzeba było wpisać
apt-get remove --pure gnome*