Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam do was wielką prośbę...
Chciałbym napisać skryp do uruchamiania serwera gry quake 3, taki aby
w przypadku jesli serwer jest już uruchomiony nie uruchamiało serwera ponownie i wyswietlał informację że jest serwer już działa. Drugą opcja miałoby być zastrzmanie serwera przez pkill q3ded (nazwa procesu)
Dotychczas napisałem coś takiego:
#!/bin/sh # # Skrypt startowy serwera Quake III ip="81.168.222.173" port="27960" config="q3.server.cfg" memory="32" ifrun=`ps aux | grep q3ded` if [ "$1" == "start" ] ; then if [ "ifrun" = "" ] ; then echo "Serwer już jest uruchomiony..." exit else echo "Uruchamiam serwer..." screen -d -m -S quake /home/q3a/q3ded +set fs_basepath /home/q3a +set fs_game osp +set dedicated 2 +set net_ip $ip +set $ exit fi fi if [ "$1" == "stop" ] then echo "Zatrzymuje serwer..." pkill q3ded exit fi echo "$0 start|stop" ## KONIEC
Prosze Was o pomoc dlatego bo nigdy nie pisałem skryptów i nie znam się za bardzo na bashu.
Najbardziej niezrozumiałe jest dla mnie wyrażenie w kwadratowych nawiasach jak takie: [ "ifrun" = "" ] mógłby ktoś mi wyjaśnić?
Pozdrawiam.
Na google gotowe skrypty a ten pisze, heh.
http://q4.imro.pl/?id=36
Contravene dzieki za link, bardzo pomocny tutorial.
kamikaze skrypt z tej stronki nie za bardzo chciał u mnie działać, wiec postanowiłem pouczyć się basha i napisać swój ;)
#! /bin/sh ip="81.168.222.173" port="27960" config="q3.server.cfg" memory="32" if [ "$1" == "start" ] ; then if [ -z `pidof q3ded` ] ; then echo "Starting Quake III server..." screen -d -m -S QuakeIIIServer /home/q3a/q3ded +set fs_basepath /home/q3a +set fs_game osp +set dedicated 2 +set net_ip $ip$ echo "done." exit else echo "Quake III server still runing..." exit fi fi if [ "$1" == "stop" ] then echo "Stoping Quake III server..." pkill q3ded echo "done." exit fi echo " $0 start|stop "