Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam anstepujacy problem. Posiadam serwer na ktorym zabraklo miejsca i chce dokupic nowy kontroler z dyskami i dopiac do niego. Cala sprawa wyglada tak, ze chce tak zamontowac dysk aby stworzyc cos na wzor macierzy ze starym dyskiem tzm ze mam dysk zamontowany przykladowo w /mnt/dysk i chce domontowac nowy dysk tak aby w /mnt/dysk byly dane ze starego dysku plus wolne miejsce z nowego. Jak narazie nie mam pomyslu na to wiec jak by ktow cos akiego robil niech da znac.
Pozdawiam
glizda1125
Co do twojego pytania też mnie to zastanawia... ale zawsze możesz przenieść co grubsze katalogi na nowy dysk a na starym dysku w ich miejsce utworzyć symlinki i też będzie działać.
Witam
Problemjest w tym ze baza danych jaka tam sieci korzsta z konkretnego jednego adresu do tego katalogu i w nim musza byc wszystkie dane tak wiec robienie symlinkow odpada.
Jesli zamontujesz nowy dysk w miejsce starego to go przysloni, mozesz stworzyc folder na starym dysku i do niego podmontowac nowy dysk.
Problemjest w tym ze baza danych jaka tam sieci korzsta z konkretnego jednego adresu do tego katalogu i w nim musza byc wszystkie dane tak wiec robienie symlinkow odpada.
Przenieś dane z tego katalogu na partycję na nowym dysku a potem tą partycję podmontuj do tego katalogu.
Możesz też na nowych dyskach zrobić LVM i potem przenieść dane.
Strony: 1