Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-08-29 07:51:51

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

serwer na debianie + wlan

Chcę postawic serwer na debianie do sieci radjowej. Programy p2p maja dzialac caly czas i zeby jakis user nie zawalil mi calego łącza jakims badziewiem. Oczywiscie chce aby uzytkownicy byli w miare zadowoleni i nie nazekali. Jakie algorytmy kolejkowania i jakie moduly proponujecie zastosowac?? 7layer, htb, imq, cbq, ipp2p, iptables-p2p... Co zastosowac?? Czy moze znacie cos lepszego?? Prosze o porady. Z góry dzieki.
.....
Czy pytanie jest az tak lamerskie ze nikt sie nie pokusi o odpowiedz?? Stawiam swoj pierwszy serwer wiec prosze o porady

#2  2006-09-02 13:22:47

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

Re: serwer na debianie + wlan

Chcę postawic serwer na debianie do sieci radjowej. Programy p2p maja dzialac caly czas i zeby jakis user nie zawalil mi calego łącza jakims badziewiem. Oczywiscie chce aby uzytkownicy byli w miare zadowoleni i nie nazekali. Jakie algorytmy kolejkowania i jakie moduly proponujecie zastosowac?? 7layer, htb, imq, cbq, ipp2p, iptables-p2p... Co zastosowac?? Czy moze znacie cos lepszego?? Prosze o porady. Z góry dzieki.
.....
Czy pytanie jest az tak lamerskie ze nikt sie nie pokusi o odpowiedz?? Stawiam swoj pierwszy serwer wiec prosze o porady

htb, imq, ipp2p, connlimit. Powinno wystarczyć...
Masz jakieś pytania, pisz tutaj...

#3  2006-09-04 06:27:25

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

co to jest connlimit?? ta funkcja jest wkompilowana w iptables czy trzeba ja sciagnac i cos popatchowac i pokompilowac??? i jeszcze jedno jak przydzielam pasmo danemu userowi przez htb to programy p2p nie wezma sobie wiecej niz przydzielilem?? czy musze to przydzielac osobno przez ipp2p??

#4  2006-09-04 13:25:01

Nickleodeon - Członek DUG

Nickleodeon
Członek DUG

co to jest connlimit??

connlimit=connections limit - limit polaczen

...i jeszcze jedno jak przydzielam pasmo danemu userowi przez htb to programy p2p nie wezma sobie wiecej niz przydzielilem?? czy musze to przydzielac osobno przez ipp2p??

Jezeli przydzielasz pasmo danemu userowi przez htb to robisz todla CALEGO ruchu jaki danego juzera dotyczy, wiec programy p2p... 'nie wezma sobie wiecej niz przydzieliles'. Problem tkwi w wysyceniu przydzielonego danemu juzerowi pasma przez programy typu p2p, ktorych dany juzek uzywa. Gdy uzywa tych programow bez rozwagi, to ZAPYCHA SAM SOBIE przydzielone pamso. ipp2p pomaga w wylapaniu wszelkiego 'scierwa' typu p2p i odpowiednim powkladaniu tego do kolejek i priorytetyzacji tego ruchu.

#5  2006-09-04 13:31:43

Ulter - Użytkownik

Ulter
Użytkownik

co to jest connlimit??

przydatna opcja pozwalająca ustawić limit połączeń nawiązanych.

ta funkcja jest wkompilowana w iptables czy trzeba ja sciagnac i cos popatchowac i
pokompilowac???

bez kompilacji i patchowania się nie obejdzie

i jeszcze jedno jak przydzielam pasmo danemu userowi przez htb to programy p2p nie wezma sobie wiecej niz przydzielilem?? czy musze to przydzielac osobno przez ipp2p??

Nie wezmą więcej.

Stopka forum