Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-09-03 12:24:33

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Widowsowy komunikat o zajętości IP

Wiem ze to o windzie ale tu wiecej ludu zagląda.
Nie pamietam dokladnie wiec pytam: w windzie jest cos takiego ze jezeli ktos posiada taka sama nazwe netbios w sieci (czy jak si eto zwie) to winda alarmuje zeby zmienic daną nazwe.
Cocik mi sie obiło kiedyśo uszy czy o oczy ze podobnie jest z numerami ip.

1) Czy winda sama rozkminia sobie czy koś juz ma w sieci taki IP jak w konfigu windy (wpisany na stałe)?

2)Czy jezeli ipiki wewnetrzne przydzielane są przez dhcp to wtedy winda nie ma prawa zglosić takie komuniakatu o zajetości ip (czy moze szuka sobie w sieci po mac'kach i jak znajdzie taki sam to jest komunikat?)?

3)Czy serwer dhcp ma jakąś blokade na nie przydzielanie ipka ktory wlasnie jest w urzyciu?

Pozdrawiam

#2  2006-09-03 12:53:50

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Widowsowy komunikat o zajętości IP

ad 1. pojawi się piękny komunikat "w sieci jest już komputer o takim IP" i nie będziesz miał neta

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2006-09-03 13:10:10

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

azhag, ale czy winda sama to rozkminia wysyłajac jakies zapytanie  do sieci? Czy serwer dhcp ja o tym informuje?

Pozdrawiam

#4  2006-09-03 14:08:15

Genzyp - Użytkownik

Genzyp
Użytkownik

DHCP iem na tu nic do rzeczy. Jak są stałę adresy IP w sieci i się powtarzaja to tez wyskakuje taki komunikat.

#5  2006-09-04 13:41:07

Nickleodeon - Członek DUG

Nickleodeon
Członek DUG

1) Czy winda sama rozkminia sobie czy koś juz ma w sieci taki IP jak w konfigu windy (wpisany na stałe)?

Generalnie komp z winzgroza sam dochodzi do wniosku ze juz istnieje take ip w sieci.

2)Czy jezeli ipiki wewnetrzne przydzielane są przez dhcp to wtedy winda nie ma prawa zglosić takie komuniakatu o zajetości ip (czy moze szuka sobie w sieci po mac'kach i jak znajdzie taki sam to jest komunikat?)

W sieci moze sie 'zdazyc' kilka ip z atkim samym MACem. DHCP /zewnetrzny, na serwerze/ nie ma tu nic do rzeczy.

3)Czy serwer dhcp ma jakąś blokade na nie przydzielanie ipka ktory wlasnie jest w urzyciu?

To nie serwer ma blokade a komp nie przyjmuje z zewnatrz innego nr ip. Serwer DHCP moze byc /lub nie/ zadeklarowany jako 'autorytatywny' dla danej sieci.

Dawny win98 mial taki mechanizm ktory podaw MAC kety sieciowej o IP ktory ma konflikt z wprowadzanym wlasnie - latwiej mozna bylo dojsc do kolesia z podmienionym ip.

#6  2006-09-04 13:54:04

Rumi - prawiczek erotoman

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

wysakuje koło zegara znak w kształcie któjkąta o zółtym tle i z wykrzyknikiem w środku(o ile pamięć mnei nei myli) z dymkiem komunikującym ze ip zajęte j amam ip wpisywane ręznei wiec ręcznei rwnież musze zmienić ...bądz pofatygowac sie do sąsiada :]

#7  2006-09-04 14:26:39

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

To ta winda troche głupio robi b ojak serwer przydziela ipiki po mackach to winda mimo ze serwer jej mowi masz miec taki i koniec a ona swoje bo ktos w sieci sie bawi. Uziemia sama siebie a tak to jakos by to moze podzialalo mi ze beda konflikty.
Debian to zlewa ciepłym moczem? czy tez ma problem z konfiguracją interfejsu płynącego z dhcp?

Pozdrawiam

#8  2006-09-04 18:52:09

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

To protokoły TCP/IP o to dbają. Po prostu nie może być dwóch komputerów o tym samym ip czy macu w sieci, co jest chyba logiczne. Co tu szukać dziury w całym. Że winda zaraz podnosi alarm to inna sprawa.

#9  2006-09-04 19:05:09

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Linux tez tak robi ze nie skonfiguruje interfejsu narzuconego z dhcp jesli w sieci jest juz ktos o tym samym ipku lub macku?

Pozdrawiam

#10  2006-09-04 19:41:00

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

http://search.microsoft.com/results.aspx?mkt=pl-PL& … PL&q=dhcp
http://www.pcworld.pl/artykuly/39355.html
DHCP to otwarty protokół i cokolwiek sobie klient skonfiguruje (lub nie) w przypadku odrzucenia żądania przez serwer DHCP nie ma żadnego znaczenia. Równie dobrze można sobie powiedzieć, że sie jest prezydentem. Tyko kto cie posłucha. :)

Korbol, zlituj się, te rzeczy są szczegółowo od lat na sieci opisane.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#11  2006-09-04 19:46:04

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Windows wykrywa obecność identycznego ip za pomocą ramek ARP. ( więcej nie trzeba tłumaczyć )

Kolejna sprawa to taka, że takiego pytania spodziewałbym sie po jakims newbie.

Nastepnie, jak się dobrze poszuka to zabezpieczenia da się wyłączyć.
Sprawa kolejna to taka, że co komuś da zmiana IP skoro teraz ( dość długie teraz ) na routerach stosuje się filtrownaie po MAC adresie? Chyba, że to nie jest juz trendy, no to sory wtedy.

#12  2006-09-04 20:19:38

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Spoko, spoko w moim ostatnim poście pytałem o to czy jezeli odpalam klienta dhclient w moim linuksie oraz serwer dhcp gdzies tam w sieci jest tak sonfigurowany ze do mojego MACa ma przyporzadkowany odpowiedni IP, to czy jeżeli ktos w sieci podszyje sie pode mnie (mac i ip) to czy linuksowy dhclient nie skonfiguruje mi ip ktory jest wysyłany przez dhcp?

Dzieki wszystki za reakcje na moje wypociny :]]]]

Pozdrawiam

#13  2006-09-04 20:45:38

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Dhcpclient przypisze Ci IP, choć czasem przy takim czymś sie serwer z dhcp umie "sypnąć". Ale wtedy ani Tobie, anie temu co się podszywa nei będzie poprawnie działał net - w większości wypadków wogóle go nie będzie.

#14  2006-09-05 00:22:27

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Jeszcze raz :]--->>> Czy dhclient w linuksie w tym wypadku skonfiguruje interfejs? nie moge sprawdzić bo mam tylko jednego kompa :(

Pozdrawiam

Stopka forum