Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam na początek proszę o wyrozumiałość bo jestem zielony z linuxa . Mam problem z debianem po instalacji przy starcie włącza misię tryb textowy i po wpisaniu loginu i hasła sys nie startuje tylko pisze coś takiego:slawek@dom:~$- i nie wiem czy coś mam jeszcze wpisać cz coś zchrzaniłem przy instalacji proszę o jakiś dokładny opis jak to naprawić Z GóRY WIELKIE DZIęKI POZDRAWIAM
INSTALACJA BYłA Z 1 PłYTY CD
Nic nie zchrzaniłeś, instalacja przeszła pomyślnie :) A jak chcesz tryb graficzny to sobiw musisz zainstalować ;)
wszystko fajnie tylko jak ?
jako root:
apt-get install x-window-system apt-get install jakiś-menedzer-okien
a jaki? to zależy od ciebie - czy chcesz kde, czy gnome'a, czy może jakiś lekki ;)
dopisek: jakiś menedżer logowanie też może być dobrym pomysłem. tutaj zależy - jak kde to najlepiej kdm, jak gnome to gdm, jak lekki menedżer okien to najlepiej.. bez menedżera logowania :D
wpisałem apt-get install x- window-system i dostałem odp. NIE MA KANDYDATA DO INSTALACJI
wpisałem apt-get install x-^^ window-system i dostałem odp. NIE MA KANDYDATA DO INSTALACJI
tą spację też dałeś? Jak masz problemy i nie dajesz sobie rady, to rób dokładnie jak Ci napiszą.
AK spokojnie
Wpisałem jak radzisz i odp. jest taka :
budowanie drzewa zależności gotowe
pakiet x- window nie ma dostępnej wersji,ale odnosi się do niego inny pakiet
pakiet x- window nie ma kandydata do instalacji
i co teraz?
i pokaż /etc/apt/sources.list
Srpóbuj
#apt-get install tasksel #tasksel install desktop
Do azhag po wpisaniu /etc/apt/sources.list jest brak dostępu
a do czadman po wpisaniu tego kodu jest napisane:
tasksel jest już w najnowszej wersji
0 zaktualizowanych,0 zainstalowanych,0 do usunięcia,0 nie zaktualizowanych
pomóżcie coś bo mnie trafi miałem problemy z suse bo nie było sterowników do karty sieć a teraz znowu debian a chciałbym przejść z windowsa bo linux jest podobno dużo lepszy do netu
Ave :)
Zrob jak pisze ponizej .
1. wpisz xinit albo start po zalogowaniu sie.
Jesli zobaczysz odpowiedz w stylu nie ma takiego
polecenia (command not found) to znaczy ze srodowiska graficznego nie masz.
2. konfiguracja apt.
z roota wpisz apt-setup
i jesli jestes w sieci osiedlwej to wybierz dostep przez ftp
i wybierz jakis serwer niecmiecki
jesli masz Neostrade to podczas apt-setup
wybierz cdrom
(bo instalka neo to ciut wyzszy poziom )
nastepnie apt-get update
i potem apt-cache search x-window-system
(polecenie ktore szuka paczki o podanej nazwie w repozytorium).
Jesli znajdzie
wpisz apt-get install x-window-system
Potem czas na jakies srodow graficzne
male kde zainstalujesz tak :
apt-get install kdebase kdeutils kdemultimedia kdm
pomóżcie coś bo mnie trafi miałem problemy z suse bo nie było sterowników do karty sieć a teraz znowu debian a chciałbym przejść z windowsa bo linux jest podobno dużo lepszy do netu
wykonałeś
"tasksel install desktop" ?
dałem cd-rom i po wpisaniu apt-coche search x- window- system jest komenda: not found
po sprawdzeniu nie ma środowiska graficznego.
a konfig. apt wybrałem cdrom i po wpisaniu apt-coche search x- window-system jest komenda not found
ok
i nie x - window - system tylko BEZ SPACJI z-window-system
zainstalowałem ale grafika dalej nie odpala
wpisałem apt-get install xserver-xfree86 kde kdm kde-i18n-pl i jest komenda że nie odnaleziono pakietu kde
to jeszcze sprobuj apt-get install kdebase kdeutils kdemultimedia kdm
jesli jakiegos z nich nie odnajdzie to ..probuje bez tego co nire moze oznaleźć.