Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

witam
Mam taki problem w trakcie uruchamiania gnome lub innych środowisk graficznych wyświetla mi sie dziwaczny komunikat
Plik $HOME/.dmrc został zingnorowany. Uniemożliwia to zapisanie domyślnej sesji i języka.
Plik powinien należec neleżeć do użytkonika i oraz mieć uprawnienia 644. Katalog $HOME uzytkownika musi do niego należeć i nie moze być zapisywalny przez innych użytkowników.
Dałem chmod 644 na .dmrc ale to nic nie dało.
ls -l /home/matrix/.dmrc
-rw-r--r-- 1 matrix matrix 24 2006-08-27 20:35 /home/matrix/.dmrc
to jest zawartośc .dmrc
[Desktop]
Session=default
wie ktos mozę jakie uprawnienia powinienem nadać.

elektryk dyżurny

a spróbuj *bez* tego pliku? :>

Użytkownik

masz na myśli usunięcie go. Odpada podczas uruchamiania tworzona jest kopia zapasowa w tym samym miejscu a komunikat nadal sie pokazuje. Może mi ktos pokazać zawartosc tego pliku?

Użytkownik

zalogowałem sie jako root i tam nie ma tego pliku w katalogu domowym. Czy możnma sprawdzić do jakiego programu należy ten pklik konfiguracyjny? Przywrócenie domyślnych ustwień pewnie rozwiązałoby problem.

Bicycle repairman

Plik nie należy do konkretnego programy, tylko przechowuje informacje o domyślnej sesji użytkownika dla menadżerów logowania.
Spróbuj ustawić prawa do pliku na 600 lub prawa katalogu domowego na 700.

Użytkownik

dzięki za pomoc czadman to działa
Dałem chmod 700 na /home/matrix.
Potem jeszcze pokazywał sie jakis komunikat. W pliku był został dopisany jakis wpis który powodował dziwaczny komunikat dotyczą języka i sesji. Jednak kiedy go usunąłem wszystko wróciło do normy.