Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam instalacja bootsplasha przebiegla dobrze, ale mam taki problem: bez
initrd /boot/initrd.img-2.6.15
w grubie zawiesza mi sie komp. Jak jest ten wpis to śmiga ładnie ale wtedy nie mam gdzie wpisać
/boot/initrd.splash
. Jak samo to wpisze
/boot/initrd.splash
zamiast tego
/boot/initrd.img-2.6.15
to pojawia mi sie obrazek i pasek ladowania ale komp wisi pomocy. Mam nadzieje ze mnie zrozumieliscie.
z obsługa chipsetu to znaczy chipset płyty głównej. A co do systemu plików to wydaje mi sie ze mam na stale wkomplikowane w jakjo etx3
Z tego co pamiętam to konfigurator bootsplasha miał możliwość połączenia ramdysków, a konkretnie dołączenia obrazka ze splashem do ramdysku, więc można to zrobić bez całej zabawy w kompilajcę jądra.
HMM tylko jak to wrzucić na forum bo debiana mam na innym kompie mam na nim dostep do netu ale tylko w trybie tekstowym bo na razie nie chce instalowac trybu graficznego. To znaczy jak skopiować to co pokazuje polecenie lspci .
HMM tylko jak to wrzucić na forum bo debiana mam na innym kompie mam na nim dostep do netu ale tylko w trybie tekstowym bo na razie nie chce instalowac trybu graficznego. To znaczy jak skopiować to co pokazuje polecenie lspci .
lspci > pliczek.txt
W tym "pliczek.txt" będzie to, co pokazuje lspci. Ale najpierw sprawdź poradę czadmana
Proponuje najpierw wypróbować radę czadmana. Bootsplash od wersji 3.1.14 ma mozliwośc dopisania obrazu do istniejacego już ramdysku (nie sprawdzałem jak to działa, ale w changelogu pisza że działa ;-) ). Więc wykonaj
dpkg-reconfigure bootsplash
i wybierz odpowiedni initrd.
P.S. Oczywiscie zakładama, że bootsplasha masz z repo sid'a - to z debian.bootsplash.de jest starawe.
Zrobiłem to co Lorenzo napisał i wyskoczyła konfiguracja o pytanie o initrd podale ?boot/initrd.img-2.6.15 dalej rozdzielczos dalem 1024x768 i grub zakończyłem konfiguracje i dałem reboot i co i nic sie nie stało normalnie się włączył bez bootsolash-a
No udało mi się w koncu ale mam nastepny problem nie moge zmienić szablonu na inny :(
U mnie po zainstalowaniu bootsplasha podczas ładownia systemu jest cały czas czarno, to samo jest jak chce się przełączyć na inną konsolę niż X.
dpkg-reconfigure bootsplash - pyta mnie o rozdzielczość, "automaticly configure your bootloader?", "Update your initramfs images?"; czy kliknę tak czy nie chyba nic sobie z tego nie robi. Nie umiem też tego się pozbyć żeby znowu mieć "po staremu"
Zrób dowiaząnie katalogu z tematem do /etc/bootsplash/theme (lub wyedytuj /etc/default/bootsplash) i zrób nowy initrd.splash
P.S. Z tym initrd zadziałało dpkg-reconfigure czy musiałes kompilować kernel bez initrd.img-2.6.... ?
Ja zbyt późno kapnąłem się że potrzebna jest rekompilacja jądra a patch jest do niższej wersji jądra :/ Dlatego moje główne pytanie to nie jak to uruchomić ale jak się tego pozbyć :P
tak zadziałało dpkg-reconfigure bootsplash pozdro
P.S niestety mi to nie pomogło dpkg-reconfigure initrd-tools
a tak przy okazji probuje tego theme-sa zainstalować http://www.kde-look.org/content/show.php?content=29662
Prosze o pomoc: chyba cos namieszalem i Xy mi nie startuja, nie wiem jaka moze byc przyczyna bo "widze czarno".
-------
Już jest ok, problem był ze skryptami w init.d
Proszę jednak o pomoc w pozbyciu się czarnego :/
Po bojach z jajkiem udalo mi sie wkompilowac bootsplasha. W jednym z tematow przeczytalem ze musze podmienic skrypty rc i rcS w init.d i tak zrobilem. System na nich nie chce wpelni wystartowac. Co gorsza przez przypadek nadpisalem stare skrypty i nie moge do nich wrocic :/ Gdzie moge znalezc standardowe rc i rcS?[/code]
apt-get install --reinstall sysv-rc
Chcialbym tak ale do debaiana dostac sie nie moge, livecd only[/code][/list]
Poczytaj w FAQ o chrootowaniu na partycję z linuxem
Ok dzięki, pomogło
Nie wiem co jeszcze mogę poradzić z tymi rc, dpkg-reconfidure sysv-rc-bootsplash daje ten sam błąd co na standardowych. Kernel startuje na initrd.splash, pokazuje obrazek i pasek po czym zawiesza się, Esc albo F2 nic nie dają. Pomożecie doprowadzić mi to do końca? :)
przeczytaj ten temat od początku miałem ten sam problem.
targi ale progresbar Ci działa? Nie wiem co zrobiłem (sporo kombinowałem) ale linux się ładuje i po wciśnięciu F2 wszystko ładnie wypisuje i tapedka jest pod spodem. Został więc jeszcze tylko pasek
apt-get install sysv-rc-bootsplash zainstaluj to
P.S http://www.debianusers.pl/article.php?aid=67
5.3. Pasek postępu
Aby w trybie silent uzyskać pasek postępu (ang. progress bar) musimy jeszcze zainstalować pakiet sysv-rc-bootsplash (`apt-get install sysv-rc-bootsplash`). Wprowadza on zmiany do skryptów /etc/init.d/rc i /etc/init.d/rcS. Możemy je zobaczyć, porównując nowe wersje tych plików z automatycznie zachowanymi wersjami rc.orig oraz rcS.orig.
targi looknij pare postów wcześniej, właśnie z tymi skryptami mam problem