Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podczas flashowania BIOSu zabrakło mi napięcia :( To Notebook Toshiba A100-528 teraz jak wiadomo notebook nie chce się odpalic :( Jak moge go samodzielnie zreanimować?
Moja mała dygresja :) - kląć możesz jak będziesz miał 800 postów
Mała szansa naprawy na własną rękę, bo żeby cokolwiek zrobić z komputerem, musisz go najpierw uruchomić, a bez BIOSu ani rusz.
Jednak jest cień nadzieji. Słyszałem o płytach głównych (nie wiem na ile jest to prawdziwe, dotyczyło, bodajże, płyt Abita sprzed kilku lat), które w ciemno sprawdzały zawartość dyskietki (być może odpowiednio spreparowanej) i flashowały BIOS. Musisz się dowiedzieć jak to jest z twoją płytą główną.
Drugie wyjście to wyjęcie kości BIOSu i zaniesienie jej (jeśli jest przylutowana to całego komputera) do serwisu, który dysponuje programatorem zdolnym przegrać na nią na nowo BIOS.
Sprawdź, czy to na pewno BIOS, a nie inna usterka, procesor, pamięć, kto wie... Były takie dziwne przypadki.
To napewno jest BIOS. WIem o czym mówisz z tymi duskietkami ale notebook ten nie ma flopa. Kość znajduje sie pod klawiaturą ale nie mam widełek które pozwalaja ja zdjąć i serwisy tego też nie mają. Zastanawiam sie co powiedzieć jak wyśle go do serwisu do Toshiby bo on jest nowy dopiero kupiony.
A nie ma tam przypadkiem drugiej kości biosu - najnowszy sprzęt miewa tzw. dual-bios. W drugiej kości jest wgrane to co było w pierwszej
Przy dual biosie przynajmniej na pc bios przełączył mi się automatycznie.
A co powiedzieć... jak upgrade był z orginalnego źródła czyli nie żaden tuningowany bios to może prawde :)
PS: 800 postów ;)
Jak pech to pech, następnym razem naładuj dobrze baterie jak będziesz bawił się biosem.
Ale do rzeczy, skoro toshiba usdostępnia na swojej stronie bios i daje możliwość jego aktualizacji to moim zdaniem liczy się z tym, że ludzie będą to robić i czasami padnie. Jeżeli nie ma wyraźnego sprzeciwu w instrukcji, oczywiście po Polsku, to oddaj do serwisu. Jakby nie chcieli to awantura, że ciebie nie uprzedzili, pamiętaj co nie jest zakazane jest dozwolone.
W większości (jak nie we wszystkich)instrukcji flashowania biosu jest odpowiednie ostrzeżenie więc prawdy bym nie mówił... prędzej bym powiedział... "...chyba się spalił".
W tepsie to podobno działa.
hmm niezłe ale w tepsie mozesz powiedzieć że Neosraka nie działa a oni nawet nie będą wiedzieć że masz ja aktywną :) Taki sajgon :) Wysłałem do serwisu Toshibe i zobaczymy co bedzie!
Daj znać, jak została załatwiona sprawa.
Według Toshiby
23.08.2006 12:35 Announced
24.08.2006 16:12 Received
24.08.2006 16:16 In Process
24.08.2006 16:17 Waiting for Part
ja zrypalem sobie bios w ecs'ce i jak wyslalem to napisalem im ze plyta nie odpowiada a podzespoly dzialaja (ram, procek) no i mi przyslali nowa :)
nie wiem czemu, no ale nie wnikam, moze pewnie dla trego ze bios przy niej jest wlutowany :)