Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
co to jest IRQ???
Jakieś przerwanie?? o co chodzi??
Mam na tym samym IRQ dwa urządzenia i podobno dlatego jedno z nich mi nie działa- Prawda??
Jak to zmienić??
Pozdrawiam!!
Interrupt ReQuest (żądanie przerwania)
za pomocą tzw. przerwań procek dogaduje się z urządzeniami w kompie (wszystkie karty rozszerzeń, napędy, klawiatura itd.)
idealna sytuacja to taka, gdzie na 1 irq jest tylko jedno urządzenie, jednak od czasu pojawienia się pnp coraz mniej z tym problemów - chyba że masz wyjątkowo chujową grafę albo coś.
No własnie mam wszystko ustawione i jak dam
lspci -v
to wywala mi że zarówn sieciówka jak i moja muzyczna są na tym samym irq.
Czy możliwe że dlatego nie działa mi muzyczna??
Czy da sie to zmienić??
Ewentualnie jak to zrobić??
Spoko siedzą na tym samym 201 slocie dałem lspci -v i wyszło.
Pytznie brzmi jak to zrobić by przypisać do innego slotu:)
Z góry dzieki za łopatologiczny opis:)
Pozdrawiam!!
wyjmij karte i wsadź do innego gniazda pci
--
EDIT: jest jeszcze inne rozwiązanie:
Processor type and features ---> [*] Local APIC support on uniprocessors
będziesz miał do dyspozycji trochę więcej przerwań niż podstawowe 16, jeśli oczywiście twój procek ma takie możliwości
No wiem już zaznaczone teraz mam sporo wiecej ale dalej na tym samym przerwaniu.
Jak to zmienić a i karta jet na płycie głównej!!! nie moge zmienić jej slotu:) co najwyżej sieciówke moge przewalić gdzie indziej:)
Dobra zmieniłem to IRQ. Możan powiedzieć fajnie!!
Ale dzwięk dale j mi nie działa-> mój post realtek alc650 nie wiem co robić!!!!!!!!!!!!
Ehh cały czas schody!!!!!!