Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam takie zapytanko :)
Mam łącze 1024kb w osiedlówce + stałe IP, kabel idzie z piwnicy od switcha mojego ISP do mojego kompa ,w pokoju obok stoi drugi komp i chce podzielić mój kabel pomiędzy mnie i komp obok.
Postawiłbym serwer na Debianie, mojemu kompowi przydziele 768kb a drugi dostanie 256kb i jak nie będzie aktywny w sieci to wszystko bedzie szło dla mnie ( uzyje HTB ).
Stąd moje pytanko, jaki sprzęt użyć ? Nigdy nie kupowałem takie sprzętu, więc wogóle nie mam rozeznania w funkcjonowaniu routerów etc.
Dodam tylko jeszcze ,że będzie to także chodziło na XP, ponieważ gdy ojczulek dojdzie do kompa Debian odrazu będzie wyłączany.
Czekam na odpowiedź , lub inne rozwiązania i pomysły.
Pozdrawiam
Pitt
czy ja dobrze zozumiałem, to ma być komputer co ma robić za router z HTB na debianie który od czasu do czasu bedzie wyłączany (przełączany a winde)?
Jeśli tak to jaki sens robić taki komputer... poza tym jak bedzie dzilić internet to na windzie tez trzeba ustawic podział internetu...
ja bym proponował kupić zwykły router. Poleacm DLinka DI-604 - teraz powinien być tani. Łatwy w konfiguracji. Tak jak masz to zamiar podzielić, to nie podzielisz tego tym routerem (że różne prędkości) , ale chyba 512 kbit na jeden komp i tyle samo na drugi powinno być w porządku.
ten router coś koło 100 zł (jak nie mniej)
Chodzi o to , że nie chce dzielić łącza po 512kb.
Mam plan podzielić go tak jak napisałem wyżej czyli :
1 - 768 kb
2 - 256 kb
i w momencie gdy drugi przestaje chodzić , pierwszy przejmuje jego pasmo.
To co napisałem kilka postów wyżej to tylko moja wizja , może i jest w błędna. Dlatego prosiłbym o jakieś porady.
Chyba że kupie droższy router, który będzie w pełni konfigurowalny i na nim ustawienie takich prędkości nie będzie problemem.
Prosiłbym o jakies porady , gdyż zależy mi na efektywnym rozwiązaniu.
Z tego co wiem , abym mógł zarządzać w taki sposób ttransferami router musi posiadać obsługe QoS-a.
Znalazłem taki sprzęcik
http://allegro.pl/item120283159_linksys_wrt54gl_rou … owy_fvat.html
Pozdrawiam