Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dobry wieczor
Jestem nowa uzytkowniczka Debiana i nowym gosciem na tym forum :)
Ostatnio strasznie denerwuja mnie systemy z rodziny m$ i postanowilam wyprobowac ten systemik :)
Ale juz mam niestety problem. Nie potrafie zainstalowac sterownikow do nvidi
(prosze sie nie smiac) Instalowalam wedlug opisu czad mana, ale musialam sie poddac w miejscu , gdzie bylo napisane:
apt-get install kernel-headers-`uname -r`
Po wpisaniu czegos takiego otrzymuje, ze nie mozna pobrac kernel-headers-2.6.17
No to sprobowalam wpisac apt-get install kernel-headers
to mi wyswietlilo, ze mam sprecyzowac swoj wpis i podal mi przyklady 2.4.27 itd. Ale tylko cholerka z rodziny 2.4 :(
Jak mam zainstalowac to kernel-headers-2.6.17 I co to tak naprawde jest?
Czy to sie instaluje tylko wtedy jak ma sie kernela 2.4?
Co prawda mialam juz kontakt z linuksem (red hat) ale o tym to jeszcze nie slyszalam :(
Oto dane mojego kompa:
kernel - 2.6.17
Celeron 3.4
1 GB ram
GeForce FX - 5500
Bardzo prosze o pomoc.
Dobrey wieczór.
Podawaj zawsze wersję debiana, to ważne.
Spróbuj:
apt-get install linux-headers-`uname -r`
Zmieniło się nazwenictwo tych pakietów wraz z wersją etch, stąd to zamieszanie.
Przepraszam, ze przekrecilam nicka czadmanie :)
Mam Debiana 3.1 Sarge , w sources.list mam ustawione na unstable
i niestety apt-get install kernel-header-`uname -r` nie dziala, ani apt-get install linux-headers-`uname -r`
wyskakuje mi ze
debian:/home/ania# apt-get install kernel-headers-`uname -r` Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package kernel-headers-2.6.17.1 i debian:/home/ania# apt-get install linux-headers-`uname -r` Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package linux-headers-2.6.17.1
Robilam juz apt-get update
a sources.list wyglada tak:
deb ftp://ftp.pl.debian.org/debian unstable main contrib non-free
ja bym z source.list wyrzucił unstable wrócił do Sarge ( stable ) i dodał backporty, skoro nie updatu`jesz systemu po co mieszać :-).
Moja rada wklep w konsoli z root`a
aptitude
i poszukaj. Czasem w trybie "graficznym" łatwiej znaleść .
Mieszanie unstable i sarge nie wychodzi najlepiej. Najleiej instalować od razu tę wersję, która ma być docelowa.
Jak zainstalowałaś swoje aktualne jądro, bo w repo może już nie być pakietów do tej wersji?
Możesz srpóbować zainstalować nowsze pakiety i się przełączyć na nową wersję jądra:
apt-get install linux-image-2.6.17-2-686 linux-headers-2.6.17-2-686
Mieszanie unstable i sarge nie wychodzi najlepiej. Najleiej instalować od razu tę wersję, która ma być docelowa.
ej przeciez ten facet wpycha wam UNSTABLE na wasze kompy! arghhhh...
mnie już zaraził :) w sumie muszę przyznać że unstable spisuje się całkiem nieźle. a ty anka nie ściemniaj tylko ściągaj źródełka i sama jądro skompiluj. chłopaki pomogą w razie jakby co
ej przeciez ten facet wpycha wam UNSTABLE na wasze kompy! arghhhh...
Nikomu nic nie wpycham, w szczególności wersji debiana. Każdy sam sobie wybiera. :)
Aniu spróbuj apt-cache search kernel-headers-2.6* powinno ci troche tego wyszukać lub też w aptitude możesz poszukać, jeżeli nie znajdziesz do swojego kernela to spróbuj nowszej paczki, lub też starszej. Jak miałem podobny problem z 2.6.17.4, też paczki jeszcze nie było, dlatego użyłem starszej, no i wszystko ładnie śmiga.
Aniu spróbuj apt-cache search kernel-headers-2.6* powinno ci troche tego wyszukać lub też w aptitude możesz poszukać, jeżeli nie znajdziesz do swojego kernela to spróbuj nowszej paczki, lub też starszej. Jak miałem podobny problem z 2.6.17.4, też paczki jeszcze nie było, dlatego użyłem starszej, no i wszystko ładnie śmiga.
apt-cache search kernel-headers
debian:/home/ania# apt-cache search kernel-headers comedi-source - Comedi kernel module source dazuko-source - source for the Dazuko driver ieee80211-source - Source for the 802.11 (wireless) network stack for Linux kernel-headers-2.4-386 - Linux kernel headers for version 2.4 on 386 kernel-headers-2.4-586tsc - Linux kernel headers for version 2.4 on Pentium-Classic kernel-headers-2.4-686 - Linux kernel headers for version 2.4 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 kernel-headers-2.4-686-smp - Linux kernel headers for version 2.4 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 SMP kernel-headers-2.4-k6 - Linux kernel headers for version 2.4 on K6/K6-II/K6-III kernel-headers-2.4-k7 - Linux kernel headers for version 2.4 on AMD K7 kernel-headers-2.4-k7-smp - Linux kernel headers for version 2.4 on AMD K7 SMP kernel-headers-2.4.27-2 - Header files related to Linux kernel version 2.4.27 kernel-headers-2.4.27-2-386 - Linux 2.4.27 kernel headers for 386 kernel-headers-2.4.27-2-586tsc - Linux 2.4.27 kernel headers for Pentium-Classic kernel-headers-2.4.27-2-686 - Linux 2.4.27 kernel headers for PPro/Celeron/PII/PIII/P4 kernel-headers-2.4.27-2-686-smp - Linux 2.4.27 kernel headers for PPro/Celeron/PII/PIII/P4 SMP kernel-headers-2.4.27-2-k6 - Linux 2.4.27 kernel headers for AMD K6/K6-II/K6-III kernel-headers-2.4.27-2-k7 - Linux 2.4.27 kernel headers for AMD K7 kernel-headers-2.4.27-2-k7-smp - Linux 2.4.27 kernel headers for AMD K7 SMP kernel-headers-2.4.27-speakup - Header files related to Linux kernel version 2.4.27-speakup kernel-package - A utility for building Linux kernel related Debian packages. linux-kernel-headers - Linux Kernel Headers for development rt2400-source - RT2400 wireless network drivers source rt2500-source - RT2500 wireless network drivers source rt2570-source - RT2570 wireless network drivers source rt2x00-source - RT2x00 wireless network drivers source acx100-source - ACX100/ACX111 wireless network drivers source ipw2100-source - source for the ipw2100 driver
No i które mam wybrać? :(
Nie ma wogole 2.6!!!
a tak pozatym to tez, jak wpisuje glxinfo to mi wyskakuje:
debian:/home/ania# glxinfo bash: glxinfo: command not found
Hmmm napierw zmien wpisy w /etc/apt/source.list na Sarge
poźniej :)
apt-get update
to konieczne bo masz repozytoria z wersji Unstable i raczej z Sarge nie maja nic wspolnego. Poszukaj jakis sources.list dla Sarge.
A jesli chcesz na szybko to
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
(czy jakoś tak) i wybierasz sterownik w sekcji karty graficznej nv.
Chodzą ci Xy ale wolniej i bez akceleracji 3D no i rozjechane na monitorze ;)
apt-cache search kernel-headers
Kod:
debian:/home/ania# apt-cache search kernel-headers comedi-source - Comedi kernel module source dazuko-source - source for the Dazuko driver ieee80211-source - Source for the 802.11 (wireless) network stack for Linux kernel-headers-2.4-386 - Linux kernel headers for version 2.4 on 386 kernel-headers-2.4-586tsc - Linux kernel headers for version 2.4 on Pentium-Classic kernel-headers-2.4-686 - Linux kernel headers for version 2.4 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 kernel-headers-2.4-686-smp - Linux kernel headers for version 2.4 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4 SMP kernel-headers-2.4-k6 - Linux kernel headers for version 2.4 on K6/K6-II/K6-III kernel-headers-2.4-k7 - Linux kernel headers for version 2.4 on AMD K7 kernel-headers-2.4-k7-smp - Linux kernel headers for version 2.4 on AMD K7 SMP kernel-headers-2.4.27-2 - Header files related to Linux kernel version 2.4.27 kernel-headers-2.4.27-2-386 - Linux 2.4.27 kernel headers for 386 kernel-headers-2.4.27-2-586tsc - Linux 2.4.27 kernel headers for Pentium-Classic kernel-headers-2.4.27-2-686 - Linux 2.4.27 kernel headers for PPro/Celeron/PII/PIII/P4 kernel-headers-2.4.27-2-686-smp - Linux 2.4.27 kernel headers for PPro/Celeron/PII/PIII/P4 SMP kernel-headers-2.4.27-2-k6 - Linux 2.4.27 kernel headers for AMD K6/K6-II/K6-III kernel-headers-2.4.27-2-k7 - Linux 2.4.27 kernel headers for AMD K7 kernel-headers-2.4.27-2-k7-smp - Linux 2.4.27 kernel headers for AMD K7 SMP kernel-headers-2.4.27-speakup - Header files related to Linux kernel version 2.4.27-speakup kernel-package - A utility for building Linux kernel related Debian packages. linux-kernel-headers - Linux Kernel Headers for development rt2400-source - RT2400 wireless network drivers source rt2500-source - RT2500 wireless network drivers source rt2570-source - RT2570 wireless network drivers source rt2x00-source - RT2x00 wireless network drivers source acx100-source - ACX100/ACX111 wireless network drivers source ipw2100-source - source for the ipw2100 driverNo i które mam wybrać? :(
Nie ma wogole 2.6!!!
a tak pozatym to tez, jak wpisuje glxinfo to mi wyskakuje:
Kod:
debian:/home/ania# glxinfo bash: glxinfo: command not found
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p=38761#38761
Czytaj posty.
http://home.comcast.net/~andrex/Debian-nVidia/installation.html
Napewno bedzie to dobre
haha... zabawne ;]
Skoro panna anna (:P) ma Sarge to jakim cudem ma kernel 2.6.17? Takiego nie ma w repo (sprawdzałem), a nawet dla unstable nie ma takich kerneli (czystych, bez nieczego dla procków Intel/AMD). Prawdopodobnie coś zostało skopane przy wypakowaniu i robieni dowiazań. Gdzieś widziałem dobry art na temat instalcji nVidii, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. Może poszukam.
A pannom (starym koniom) proponuję najpierw trochę ruszyć głową (a nie ch**) i nie świecić tak oczkami bo nowa dziewczynka przyszła :P (której zachowanie też jest ciekawe xD). Zachowajcie przynajemniej pozory powagi.
Może to skasują? Trudno, przynajmniej pokażą że mam rację :P
Mathew pomagasz czy krytykujesz?
Zastanów sie najpierw a poźniej pisz. Chyba sam piszesz pod wpływem ch...
haha... zabawne ;]
Skoro panna anna (:P) ma Sarge to jakim cudem ma kernel 2.6.17? Takiego nie ma w repo (sprawdzałem), a nawet dla unstable nie ma takich kerneli (czystych, bez nieczego dla procków Intel/AMD). Prawdopodobnie coś zostało skopane przy wypakowaniu i robieni dowiazań. Gdzieś widziałem dobry art na temat instalcji nVidii, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. Może poszukam.
A pannom (starym koniom) proponuję najpierw trochę ruszyć głową (a nie ch**) i nie świecić tak oczkami bo nowa dziewczynka przyszła :P (której zachowanie też jest ciekawe xD). Zachowajcie przynajemniej pozory powagi.
Może to skasują? Trudno, przynajmniej pokażą że mam rację :P
To naturalne, że mężczyźni chętniej pomagają kobietom, szczególnie w takich tematach. Co w tym złego?
BTW. Nieładnie mówić o kimś biorącym udział w dyskusji w trzeciej osobie.
Yyyy...super, to ja już nic nie wiem ;)
tego sie obawialam :(
Chyba troche za glupiutka jestem ;)
Co to znaczy sarge, sid i etch?
czy to sa odpowiedniki stable unstable i testing?
Tak dokładnie :)
Sa 3 wersje Debiana
Stablina - sarge
Testowa - etch
Niestabilna - sid