Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanie jak zabronic danemu uzytkownikowi wejscia do katalogu np/usr/local/xxx i chcialbym zabronic uzytkownikowi xxx dostepu do xxx ? Jak moge to zrobic ?
Hm ale gdzie to chcesz zrobic ? shell/ ftp / www ?
Ogolnie to pewnie prawami:)
shell i ftp :) Bo mam server gier i adminow ktorzy maja konta i wydaje mi sie ze graja nie uczciwie i chcialbym zablokowac pewny folder tym userom :) a maja dostep do ftp i SSH
ustaw CHOWN na siebie, a CHMOD 755 i po sprawie ;)
chown użytkownik[:grupa] katalog chmod 755 katalog
nadanie grupy jest opcjonalne
755 pozwala zapisywac,odczytywac,wykonywac dla użytkownika
a dla reszty (grupa i inni) pozwala tylko odczytywać i wykonywać
możesz też zrobić grupe w której będą zaufane osoby od zarządzania i nadać wtedy 775
a jak zabronic im odczytywania tego wogule ??? chmody dac na 666 ???
i jak moge nadac 1 uzytkownikowi prawa root-a ???
a jakie chmody daja prawa tylko do odczytu ??? i nic po zatym ??? zero podmienianie i wykonywania czego kolweik na tych pliczkach ???
co do chmodwo to tak masz 3 cyfry
xyz gdzie
x - prawa dla wlasciciela pliku
y - prawa dla grupy
z - prawa dla pozostalych
a teraz co do tych cyferek
4 - r - read odczytywanie
2 - w - write zapisywanie
1 - x - execute uruchamianie
sumujesz te cyferki i masz okreslone prawa
co do teojego problemu to aj proponuje zrobic tak
1. stworzyc 2 grupy
admini
gracze
2. przy zakladaniu kont przypisywac uzytkownikow do okreslonej grupy podstawowej
na katalog z ograniczonym dosteem ustwic wlasiciela np na root a grupe na admini
chown root.admini /sciezka/do/katalogu
i ustawic odpowiednie prawa
chmod 770 /sciezka/do/katalogu
W sumie tez nie bardzo rozumiem te wszystkie cyferki i ogolnie prawa dostepu , pytanko dla doswiadczonych : czy moglibyscie stworzyc jakis fajny artykul wlasnie dot praw dostepu ?? Lub link do jakiegos naprawde wartosciowego w wiedze arta bo na googlach jest tego duzo ale napisane tak bo tak
pozdrawiam :)