Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z localami w sidzie. Postępowałem zgodnie z instrukcją w faq i udało mi się dojść do instalacji localeconf. Konfiguracja pakietu się nie udała i teraz nie wiem jak to obejść. Przy próbie konfiguracji przez dpkg otrzymuje:
debian:/home/asinus# dpkg-reconfigure localeconf /usr/sbin/dpkg-reconfigure: localeconf jest uszkodzony, lub nie jest w pełni zainstalowany debian:/home/asinus# apt-get install localeconf Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe localeconf jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. 1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0B archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 0B miejsca na dysku. Konfigurowanie localeconf (0.9.4.1) ... dpkg: błąd przetwarzania localeconf (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 10 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: localeconf E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Na forum wyczytałem, że pakiety locale i libc6 powinny być w tej samej wersji. U mnie nie są. Jak wymusić by jeden z nich zszedł na niższą wersję? I czy to pomoże?
Swoją drogą widzę, że ten Sid albo nauczy mnie obsługi Debiana albo mnie coś trafi... Pytanie tylko co pierwsze...
Do czego Ci localeconf?
locale ustawiasz przez
dpkg-reconfigure locales
a krzaczki w konsoli przez
dpkg-reconfigure console-data
Wyrzuciłem localeconf, ustawiłem locale i w konsoli już jest dobrze. Ale bałagan w atermie został. Ale to już chyba inna bajka... Może powoli uda mi się doprowadzić tego sida do stanu używalności ;)